Linkovi

Američka vojska u Iraku pretrpela jedan od najtežih gubitaka-10 marinaca poginulo a 11 ranjeno


Američka vojska u Iraku pretrpela jedan od najtežih gubitaka-10 marinaca poginulo a 11 ranjeno

Američka vojska u Iraku pretrpela je jedan od najtežih gubitaka zadatih samo jednim napadom, kada je 10 marinaca poginulo a 11 ranjeno u eksploziji bombe u okolini Faludže. Vojnici su pešice bili u patroli kada je na drumu eksplodirala bomba sastavljena od nekoliko velikih granata. Američki vojnici u Faludži sprovode anti-terorističku operaciju da bi obezbedili tu oblast pred parlamentarne izbore ovog meseca. Ranije ove nedelje u tom gradu je poginuo još jedan marinac. Zapadnood Faludže, u Ramadiju, američki i irački vojnici pokrenuli su petu zajedničku operaciju protiv pripadnika Al-Kaide u Iraku. U medjuvremenu, u Bagdadu su stotine šiitskih i sunitskih muslimana zajedno demonstrirale protiv verskog nasilja.

Istražitelj UN izjavio u Pekingu da je mučenje i dalje veoma rasprostranjena metoda u Kini

Istražitelj Ujedinjenih Nacija za pitanja ljudskih prava, Manfred Novak, izjavio je u Pekingu da je mučenje i dalje veoma rasprostranjena metoda u Kini, i optužio vladine zvaničnike da su opstruirali njegovu misiju u toku koje je nastojao da utvrdi činjenice o tim slučajevima. Novak je rekao da je u toku svoje 12-dnevne posete Kini, u razgovoru za zatvorenicima uvideo da kod njih postoji veliki stepen straha i auto-cenzure. Zvaničnik Ujedinjenih Nacija izjavio je za Glas Amerike da je bio pod prismotrom vlasti, i da su zvaničnici pratili njegove razgovore sa advokatima i članovima porodica uhapšenih. Novak je dodao da su neki Kinezi koji su želeli da razgovaraju sa njim bili fizički sprečeni u tome.


Kenet Bojd pogubljen smrtnosnom injekcijom u Severnoj Karolini

Osudjeni ubica Kenet Bojd je pogubljen smrtnosnom injekcijom u Severnoj Karolini – kao hiljaditi zatvorenik nad kojim je izvršena smrtna kazna od kad je ta vrsta kazne ponovo uvedena u SAD 1976. godine. 57-godišnji Bojd priznao je da je pre 17 godina ubio svoju ženu i tasta, ali je tražio pomilovanje. Njegovu molbu su odbacili guverner Severne Karoline i američki Vrhovni sud. SAD i nekoliko karipskih nacija su jedine zapadne demokratije koje dozvoljavaju smrtn kaznu. O ovoj temi opširnije – u drugom delu emisije.


Abas veruje da će izraelski premijer Šaron uspeti da sklopi mir sa Palestincima

Palestinski lider Mahmud Abas izjavio je da veruje da će izraelski premijer Ariel Šaron uspeti da sklopi mir sa Palestincima ako osvoji treći termin na predstojećim izborima. U toku svoje trodnevne posete Italiji, Abas je dodao da će palestinske vlasti saradjivati sa svakim ko bude izabran za narednog lidera Izraela. On je dodao da je rešen da donese veću bezbednost Palestincima u Gazi i Zapadnoj obali i da će nastaviti putem dermokratskih reformi. Palestinski lier je u Rimu razgovarao sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem koji je ponudio pomoć svoje zemlje u sklapanju mira izmedju Izraelaca i Palestinaca i ponovio ponudu da bude domaćin razgovora izmedju dve strane.

XS
SM
MD
LG