Linkovi

U eko-selu u Itaki živi oko stotinu odraslih i šezdesetoro dece


U gradu Itaka, u američkoj državi Njujork, nalazi se jedna od sve većeg broja stambenih zajednica u Americi zasnovanih na takozvanom principu održivog razvoja.

U centru naselja je zgrada za zajedničke aktivnosti, u kojoj jedan od osnivača Liz Voker, direktorka neprofitnog obrazovnog ogranka zajednice, objašnjava da njen osnovni koncept predstavlja takozvana ”zelena arhitektura:

”Sve naše zgrade imaju pasivno solarno grejanje. Na južnoj strani imaju staklene zidove, okrenute ka veštačkom jezercetu koje smo sami napravili, punom riba i žaba. Leti se u njemu kupamo, a zimi se klizamo.“

Lepo uredjene staze vode od zajedničke zgrade do dve grupe gusto zbijenih stambenih zgrada, sagradjenih od drveta. Vozilima je tu zabranjen prolaz tako da deca mogu da se bezbedno igraju izmedju njih. Zgrade se oslanjaju jedna na drugu kako bi zauzele što manje zemljišta i konzervirale energiju. Potrošnja energije u ovom eko-selu za 40 odsto je manja nego u tipičnim američkim porodičnim kućama, a njegovi stanovnici nastoje da to još više smanje. Iako su domaćinstva samostalna od svih stanovnika se očekuje da učestvuju u životu sela, da budu članovi raznih komisija, rade na eko-farmi, održavaju čistoću i pripremaju zajedničke obroke. Dok priprema ogromnu posudu mirišljave italijanske čorbe, Sara Pajns kaže kako nikada nije požalila što je prodala svoju kuću u gradu i preselila se u eko-selo:

”Kada se vratim sa puta ovde me pozdravljaju stotine glasova. To mi se nikada ranije nije desilo. Pošto imam 69 godina srećna sam što, za razliku od mnogih mojih prijateljica, ne moram da obedujem sama i nisam otudjena od drugih ljudi.“

Eko-selo nije utopija. Odluke se donose konsenzusom i uvek ima i nezadovoljnih. Stanovnica sela Linda Glaser objašnjava kako izgleda život u selu:

”Ponekad nije lako održavati sve u ravnoteži. Svako ima svoj privatan život, a u zajednici se mnogo toga dogadja. Dogadja mi se da budem zatrpana obavezama, ali teško mi je da to izbegnem jer zaista volim ovo mesto i volim da se družim sa ljudima.“

Liz Voker dodaje da ova zajednica neprestano razvija kulturu koja polaže na saradnju medju različitim ljudima i njihovu saradnju sa prirodom. Ona dodaje kako se nada da bi to moglo da posluži kao primer za osnivanje drugih sličnih zajednica - kako u Americi tako i u ostatku sveta.


XS
SM
MD
LG