Linkovi

Solana imenovao švedskog diplomatu Solstrema za svog specijalnog izaslanika u Prištini


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana imenovao je švedskog diplomatu Torbjerna Solstrema za svog specijalnog izaslanika u Prištini, saopštio je njegov kabinet. Solstrem će sledeće nedelje zameniti Fernanda Đentilinija, koji je služio kao Solanin lični izaslanik na Kosmetu od aprila 2004. godine.

Švedski diplomata ima dugogodišnje iskustvo na Balkanu, gde je služio kao šef kabineta specijalnom predstavniku Evropske unije u Skoplju. Od 2001. je član ekspertskog ima u Savetu EU. Na Kosovu i Metohiji, Solstrem će raditi na jačanju prisustva Evropske unije u Prištini, kao i na pomoći izaslaniku EU u pregovorima o budućem statusu Kosmeta, Štefanu Leneu. Prema saopštenju Saveta, on će sarađivati sa svim lokalnim liderima, institucijama i zajednicama, kao i sa UNMIK-om, Kforom i ostalim međunarodnim partnerima EU na Kosovu.

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana stiže u ponedeljak u posetu Beogradu

Visokog predstavnika na početku naredne nedelje u Beogradu očekuju najviši zvaničnici Srbije i Crne Gorem a biće to prilika, kako se tumači u Briselu, da se informiše "iz prve ruke" ali da im i lično saopšti svoje stavove o aktuelnim pitanjima. Pre svega, očekuje se "ozbiljan razgovor" na temu mogućeg referenduma u Crnoj Gori, o čemu je nedavno Solana pisao crnogorskoj opoziciji- EU neće prihvatiti ishod jednostranog referendumskog procesa u kome vlast i opozicija neće saradjivati sa medunarodnom zajednicom, poručio je tada Visoki predstavnik.

On je naglasio i da EU veruje da pitanje bududućnosti državne zajednice treba rešiti tako da se sačuva unutrašnja i regionalna stabilnost, u skladu sa stalnim napretkom Srbije i Crne Gore prema Uniji.

Njegov dolazak u Beograd ne treba shvatiti kao priliku za upozorenja, već priliku za ohrabrenja", naglašava se u izvorima Saveta ministara Evropske unije, posebno kada je reč o pitanjima budućnosti Kosova i odnosa Srbije i Crne Gore.

Planirano je da Visoki predstavnik, dan posle, otputuje u Prištinu, a zatim i u Sarajevo. Sam Havijer Solana je povodom skore posete SCG i BiH izjavio za Glas Amerike:

"Želim da posetim države regiona i da sa njihovim liderima razgovaram o budućnosti- kako da u 2006. godini, koja će biti posebno važna, iskažemo konstruktivnost i unapredimo proces integracija. Nameravam da insistiram da svaka od država u narednu godinu udje za jednu stepenicu više u procesu koji vodi prema Briselu. Za one koji su ušli u stabilizacijiski proces, da ga i započnu, za one koji su pri kraju, da ga i dovrše, a oni koji taj proces u potpunosti imaju iza sebe, budu u mogućnosti da se približe Evropskoj uniji".


XS
SM
MD
LG