Linkovi

Beograd: Nastavak polemike oko trgovine poslaničkim mandatima


Nastavljaju se polemike vlasti i opozicije oko navodne trgovine poslaničkim mandatima prilikom glasanja o budžetu za iduću godinu.

Ministar finansija Mlađan Dinkić optužio je predsednika Republike Borisa Tadića da je u saradnji sa biznismenom Bogoljubom Karićem pokušao da sruši Vladu i dodao da će Vlada odlučiti kada će biti raspisani parlamentarni izbori. Kabinet predsednika Tadića odmah je odbacio optužbe ministra Dinkića uz najavu da će generalni sekretarijat predsednika Srbije uputiti zvaničan zahtev nadležnom javnom tužiocu da proveri navode iz te izjave i preduzme neophodne mere.

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je da će MUP, po zahtevu Tužilaštva, razgovarati sa četiri osobe radi prikupljanja obavešstenja o navodnom podmićivanju poslanika da ne glasaju za budžet Srbije.

A povodom ekspresnog smenjivanja dvoje poslanika G17 Plus pred glasanje o budžetu i optužbi opozicije da je tom prilikom bilo neregularnosti, predsednik Parlamenta Predrag Marković izjavio je da je od nadležnih službi dobio odgovor da na osnovu svega što je dobio nema razloga da sumnja da je postojao neki falsifikat sa stanovišta skupštinske službe i naglasio da taj izveštaj nije nikakva ekspertiza ali da ukazuje na pravovaljanost rada skupštinske službe.

Politički analitičari smatraju da bi najnovija dešavanja u Parlamentu morala da budu stavljena pod lupu javnosti i da dožive opštu osudu javnosti. Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić poslednja dešavanja u skupštini ocenjuje kao strašan udarac za demokratiju i mogućnost da se novcem kupi političko predstavništvo.

A profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković podseća da se promena sastava skupštine bez izbora ne dešava prvi put i ocenjuje kao indikativno da se to stalno ponavlja u situacijama istrošenih parlamentarnih većina. To je pritisak partija koje hoće da preraspodele uticaj,kaže Stojiljković, jer ne mogu da čekaju naredni izborni krug da bi držale pod kontrolom određeni broj poslanika.

XS
SM
MD
LG