Linkovi

Probni popis stanovništva na Kosovu


Dvonedeljni probni popis stanovništva i imovine na Kosovu okončan je sredinom novembra, a sproveden je na osnovu Zakona o popisu koji je usvojen 2004. godine. Test popisa, prema rečima ministra javnih službi Melihate Trmkoli, završen je uspešno uz odziv skoro celokupnog stanovništva onih opština u kojima je sproveden.

Iako, prema tvrdnjama ministarke Trmkoli, raseljeni Srbi neće biti izostavljeni, neizvesno je da li će, bez jasno definisanog statusa srpskih izbeglica, broj Srba posle popisa biti tačan. Probni popis stanovništva sproveden je u nekoliko opština na Kosovu, po mehanizmu, posle usvajanja zakona o registraciji i formiranja privremenih institucija.

Ministar javnih službi Melihate Trmkoli izjavila je da se sa probnim popisom kasnilo zbog okolnosti koje su prethodile usvajanju zakona.

“Važno pitanje, oko kojeg se razgovaralo i sa predstavnicima UNMIK-a je popis izbeglica”, rekla je Trmkoli i dodala da je “posebna pažnja posvećena gradjanima koji su izvan Kosova bez obzira na etničku pripadnost. Poznato je da veliki broj Albanaca i Srba živi u resejanju, ali se podrazumeva da će oni biti deo procesa popisa stanovništva i njihove imovine. To pravilo nalažu i medjunarodni propisi koji će biti sprovedeni na Kosovu tokom popisa, što je naišlo na pozitivan prijem lokalnih institucija i UNMIK-a”, rekla je ona. Naišli smo na punu saradnju lokalnog stanovništva čak i u opštini Novo brdo gde većinu čine Srbi, što predstavlja korak više ka razvoju naše zemlje”, zaključila je ministar Trmkoli.

Sa druge strane, predstavnici kosovskih Srba oštro se protive eventualnom popisu u trenutku kada počinju pregovori o statusu. Predsednik Izvršnog odbora Srpskog Nacionalnog Veća, Dragan Velić upozorio je “da popis iz 1981. godine nije uradjen po zakonu, a da naredni iz 1999. godine, nije ni sproveden, tako da medjunarodni subjekti treba da budu veoma obazrivi po tom pitanju.Velić smatra da u ovom trenutku nije preporučljivo praviti popis stanovništva na Kosovu i Metohiji samim tim što počinju pregovori o statusu.

“Druga važna stvar je da se popis stanovništva ne može vršiti bez saglasnosti države Srbije i medjunarodne zajednice, jer je to državno pitanje”, istakao je Velić.

Protesti za oslobađanje pripadnika biše OVK iz Haškog pritvora

U organizaciji udruženja nastalih iz bivše Oslobodilačke Vojske Kosova i Nezavisne unije studenata, u Prištini je danas, održan protest, sa kojeg je upućen zahtev za oslobadjanje Fatmira Ljimaja i još dvojice Albanaca, kojima će Haski tribunal izreći presudu 30. novembra.

Pod motom ”U isčekivanju slobode”, više hiljada Albanaca iz svih delova Kosova, prošetalo je danas centrom Prištine, kako bi pred izricanje presude trojici bivših pripadnika Oslobodilačke Vojske Kosova, Fatmiru Ljimaju, Hajredinu Baljaju i Isaku Musljiuu, uputilo zahtev Haškom Tribunalu za njihovo oslobadjanje. I pored toga što je proces kosovska javnost mogla da prati putem elektronskih medija, predstavnici veterana rata i danas su branili stav, da je borba OVK bila usmerena protiv “srpskih okupatorskih snaga i za slobodu Albanaca na Kosovu”, kao i “da je proces protiv Ljimaja i njegove grupe nepravedan”.

Iako je protest protekao mirno i bez incidenata, na ulicama Prištine, pogotovo na prilazima srpskim enklavama, danas je primećen veći broj pripadnika KFOR-a. Inače, nacionalni praznik Albanije “Dan zastave”, proslavljen je danas i na Kosovu uz brojne svečanosti i polaganje venaca.

U poruci, kosovski predsednik Ibrahim Rugova naveo je da je “današnji praznik najvažniji u istoriji albanskog naroda, i da se nada da će uskoro Albanci proslaviti i priznanje nezavisnog Kosova od strane prijatelja, što bi umirilo narod Kosova i ovaj deo Evrope i sveta”.

XS
SM
MD
LG