Linkovi

Drnovšek: Savez nezavisnih država najbolje rješenje za integraciju SCG u EU


Predsjednik Slovenije, Janez Drnovšek izjavio je na Cetinju da bi savez nezavisnih država Srbije i Crne Gore bio najbolje rješenje za njihov ulazak u Evropsku uniju.

»Između Crne Gore i Srbije nema većih antagonizama, odnosno nesporazuma. Poznato je da veliki broj Crnogoraca živi u Srbiji i obratno, što bi mogla da bude spona između dvije nezavisne zemlje«, naveo je Drnovšek.

Za ideju saveza nezavisnih država, prema njegovim riječima, ima još vremena, kako u periodu pred referendum, tako i nakon njega.

»To je osnova koja bi omogućila slobodnu cirkulaciju, kako ljudi, tako i dobara, postojao bi i odbrambeni savez, neke zajedničke diplomatske službe i drugi zajednički organi«, objasnio je Drnovšek.

Na konferenciji za novinare sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, Drnovšek je rekao da Evropska unija smatra da bi zajednicki ulazak Srbije i Crne Gore bio lakši ali je dodao da vjeruje da će Brisel poštovati demokratsku odluku gradjana Crne Gore donesenu na referendumu.

»Mislim da bi se i razlike u pogledima smanjile, kao i tenzije, ukoliko bi se možda radilo na savezu nezavisnih država. To bi bila jednostavnija situacija za sve, Crnu Goru, Srbiju i EU. Možda bi se, na taj način, lakše došlo i do sporazuma s opozicijom u Crnoj Gori«, objasnio je slovenački šef države.

"Neophodno je postići što veći stepen konsenzusa u vezi sa organizovanjem referenduma«, kazao je Drnovšek.

Crnogorski predsjednik Vujanović je rekao da je Slovenija strateški partner za Crnu Goru, posebno zbog potrebe da joj prenese sopstvena iskustva u procesu integracije i punopravnog članstva u EU i Partnerstvo za mir, odnosno NATO pakt.

Nakon razgovora sa Vujanovićem, slovenački predsjednik se u Podgorici sastao sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Đukanović ga je obavijestio "o odnosima u državnoj zajednici i predlozima Crne Gore za njihovim restrukturisanjem u savez nezavisnih i međunarodno priznatih država".

"Ukoliko do dogovora ne dođe, građani Crne Gore će se u roku predviđenom Beogradskim sporazumom i Ustavnom poveljom izjasniti o političkoj budućnosti, kroz proceduru koja će uvažiti evropske norme i standarde i preporuke partnera iz međunarodne zajednice", rekao je Đukanović.

I predsjednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić prenio je predsjedniku Slovenije da će građani Crne Gore dobiti priliku da se izjasne o državnom statusu Crne Gore.

Uslovna nezavisnost za Kosovo

Upitan da prokomentariše reakcije zvaničnog Beograda, koji je nazvao »direktnim atakom na dobosusjedske odnose Srbije i Slovenije, njegovu izjavu da je »nezavisnost Kosova realnost«, Drnovšek je precizirao kako se »izjave ponekad pogrešno tumače« i ponovio stav o tome da bi Kosovu trebalo dati uslovnu nezavisnost.

»Prvenstveno sam predlagao uslovnu nezavisnost Kosova, kao i da većinski albanski narod garantuje bezbjednost srpskoj, kao i drugim manjinama na toj teritoriji. Tek nakon određenog perioda od pet godina, međunarodna zajednica ocijenila bi da li je taj uslov zadovoljen. Čitav moj napor odnosio se na način obezbjeđivanja sigurnosti i autonomije srpskoj manjini, kao i njenih istorijskih, vjerskih i kulturnih spomenika« .

Zbog ranijih izjava slovenačkog predsjednika o Kosovu, pristalice crnogorske opozicione Srpske narodne stranke, protestovali su pred Skupštinom Crne Gore u Podgorici i poručili da je "Kosovo bilo i da ce ostati dio Srbije i Crne Gore.

Komentarišući negativnu reakciju dijela crnogorske opozicije povodom dolaska u Crnu Goru, slovenački predsjednik kazao je kako je opozicionim partijama ponudio dijalog, koji su, međutim, one odbile.

Drnovšek je prvi slovenački šef države koji je posjetio Crnu Goru od kako je Slovenija stekla nezavisnost 1991. godine.

XS
SM
MD
LG