Linkovi

Industrija «organske hrane» nastavlja da doživljava procvat u SAD


Kako potražnja za organskim proizvodima raste, oni se više ne prodaju samo u specijalizovanim prodavnicama i pijacama, nego su ušli u nacionalne supermarkete i lance koji daju popust na maloprodajne cene.

Proizvodi industrije organske hrane godišnje donose profit od 14,5 milijardi dolara u SAD. To je dva odsto ukupne zarade ostvarene prodajom hrane i napitaka. Dejvid Genjon je član Asocijacije trgovaca organskim proizvodima.

«Industrija organske hrane je proteklih godina doživela veliki porast. Od 1990. svake godine ona raste za dodatnih 20%. A prema istraživanju tržišta koje je sprovela naša asocijacija, procenjujemo da ćemo videti rast od 18% godišnje do 2008».

Dejvid Genjon dodaje da je u industriji zdrave hrane za 30% porasla prodaja mesa i živine. Strah od bolesti ludih krava i sličnih zaraza, zabrinutost zbog velike upotrebe antibiotika pri uzgoju životinja i strah od genetski modifikovane hrane – neki su od razloga za taj porast.

Genjon kaže da su Amerikanci najveći konzumenti organskih proizvoda, a za njima slede Evropljani, Australijanci i Japanci.

Manje od 0,5% američkih poljoprivrednih proizvoda ima sertifikat organske hrane koji dodeljuje Sekretarijat za poljoprivredu.

Pečat organskog proizvoda koji daje taj sekretarijat, obaveštava potrošače da je najmanje 95% sastojaka tog proizvoda uzgojeno bez pesticida, antibiotika, hormona za rast ili genetskog inženjeringa. Preostalih 5% čine neorganski ili sintetički sastojci, a u njih spadaju prašak za pecivio, pektin koji doprinosi zgušnjavanju, ili ugljen-dioksid koji produžava rok trajanja proizvoda kao što je mladi sir.

Farmeri poput Harijet Behar iz države Viskonsin na srednjem zapadu kažu da je pečat Sekretarijata za poljoprivredu ključan za tu industriju.

«Mi smo vredno radili na tome da reč «organski» ima svoju težinu, i želimo da se takvo značenje te reči očuva», kaže Harijet.

44% organske hrane prošle godine je prodato u supermarketima i prehrambenim prodavnicama. Dejvid Genjon kaže da viša cena organskih proizvodima po svemu sudeći ne šteti prodaji.

«Organska hrana istinski predstavlja pravu cenu tog proizvoda. Obično je potrebno više rada da bi se proizvela organska hrana bez hemikalija i toksičnih materija i teških pesticida i djubriva. Druga stvar je što vidimo da sve više proizvodnje ulazi u domen organske poljoprivrede, tako da se jaz izmedju organske i tradicionalne hrane zapravo sužava.»

Genjon dodaje da je nedavna poseta britanskog princa Čarlsa pijaci organske hrane u Kaliforniji pojačala interesovanje za organske proizvode.

«Mislim da se kod ljudi razvila svest o tome da koriste proizvode za koje osećaju da su bolji za njih i bolji za životnu sredinu, i mislim da je to suština ovog trenda».

Uzgoj organskih proizvoda primenjuje se u oko sto zemalja sveta, na oko 25 miliona hektara zemlje. I, kao što je nedavno primetio jedan stručnjak za tu oblast, «organska hrana je veoma unosan biznis».

XS
SM
MD
LG