Linkovi

Trgovci se nadaju uspešnoj sezoni prazničnog «šopinga»


Amerikanci su pohrlili u prodavnice i tržne centre privučeni velikim popustima koje im nude trgovci kako bi uspešno započeli sezonu božićne kupovine. Sezona praznične kupovine u SAD tradicionalno počinje dan posle Dana zahvalnosti. Na početku ovog prazničnog vikenda, u Los Andjelesu smo zatekli stotine kupaca kako u redovima čekaju otvaranje radnji, da bi iskoristili specijalne popuste za ranoranioce.

Is everybody ready to shop?

YES!!!

Procenjuje se da je poznati tržni centar Glendejl Galeriju u predgradju Los Andjelesa juče posetilo sto hiljada ljudi. U prodavnici iz lanca Volmart kod Sijetla, policija je pomagala da se kontroliše masa kupaca koji su grozničavo nastojali da se dokopaju lep-top kompjutera po sniženim cenama, pri čemu je izbilo i nekoliko tuča. Do sličnog incidenta došlo je i u redu ispred Volmarta u Orlandu na Floridi.

Budući da su cene benzina i lož-ulja ove godine više nego što je uobičajeno, prodavci su brinuli da Amerikanci možda neće biti toliko skloni trošenju, i zbog toga su neke prodavnice primenile agresivne strategije marketinga. Tako je lanac robnih kuća Mejsis ove godine izdvojio ukupno milion dolara za nagradnu igru za svoje mušterije.

Medju nekim od najpopularnijih proizvoda ove sezone su portabl DVD plejeri, televizori sa ravnim ekranom i digitalne kamere.

Nacionalni savez trgovaca u maloprodaji kaže da bi nedavni pad cena benzina mogao da podstakne praznične prodaje. Ta organizacija predvidja da će u novembru i decembru Amerikanci potrošiti na kupovinu poklona blizu 440 milijardi dolara, što je porast od 6% u odnosu na 2004. godinu.

XS
SM
MD
LG