Linkovi

Kineski zvaničnici prijavili novu pojavu ptičijeg gripa


Kineski zvaničnici prijavili novu pojavu ptičijeg gripa

Kineski zvaničnici prijavili su novu pojavu ptičijeg gripa među živinom, ovog puta na severu zemlje. Kinesko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je državna laboratorija potvrdila da je više od 200 komada peradi u Unutrašnjoj Mongoliji uginulo od virusa H5N1. Više od 16 hiljada je izolovano u pokušaju da se spreči širenje zaraze. Ranije danas, Indonezija je saopštila da je od švajcarskog farmaceutskog giganta, kompanije Roche dobila dozvolu za proizvodnju leka Tamilu, koji se smatra nejefikasnijim sredstvom za lečenje ptičijeg gripa kod ljudi. Indonezija, je posle Vijetnama, druga zemlja koja je dobila dozvolu da sama proizvodi ovaj lek. Podsećanja radi, oko 70 ljudi u Aziji umrlo je od ptičijeg gripa od 2003. godine

Milioni građana Harbina treći dan bez vode

Milioni građana Harbina, jednog od najvećih gradova na severo-istoku Kine, treći dan su bez vode, pošto se u reku Songhua prosulo oko 100 tona otrovnog benzena. Kako javlja kineska državna novinska agencija Šinhua, nivo hemikalija u reci i danas je 28 puta veći od standarda za nacionalnu bezbednost. Šinhua javlja da se tim istražitelja, zajedno sa nekim predstavnicima ministarstva pravde nalazi na putu za harbin, kako bi ispitali kako se rešava ova situacija, što prem agenciji, predstavlja najavu da će biti kazni.

Norijuki 'Pet' Morita preminuo u svom domu u Las Vegasu u 74. godini života

Norijuki 'Pet' Morita, jedan od prvih azijsko-američkih glumaca koji je počeo redovno da se pojavljuje na televiziji i u filmovima, najpoznatiji po ulozi instruktora borilačkih veština u serijalu «Karate Kid», preminuo je juče u svom domu u Las Vegasu u 74. godini života. Morita je rođen 1932. godine u Kaliforniji, gde su njegovi roditelji radili na plantažama voća, neko vreme tokom Drugog svetskog rata proveo je u američkom logoru za ameruikance japanskog porekla, akasnije radio kao komičar u porodičnom restoranu, gde su ga i otkrili. Kao 30-godišnjak potpuno se posvetio šou-biznisu, u početku dobijajući uglavnom male uloge. Međutim, kroz nastupe u stotinama filmova i serija, postao je jedan od najpoznatijih azijsko-američkih glumaca i prvi koji je nominovan za Oskara, 1985. za sporednu ulogu u originalnom «Karate Kidu». Tri filma na kojima je Morita radio pre smrti, u bioskopima će se pojaviti sledeće godine.

XS
SM
MD
LG