Linkovi

Pravosudne reforme na Balkanu


U nedavnom izveštaju Evropske unije navedeno je da su obezbedjivanje integriteta i nezavisnosti sudstva hitno potrebni u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori i Albaniji. Novinar GA Beri Vud putovao je po regionu i izvestio sa njegove posete albanskom glavnom gradu Tirani, da su vlasti te i drugih zemalja u regionu pod pritiskom da sprovedu reformu pravnog sistema.

U izveštaju se navodi da je korupcija i dalje veliki problem na Balkanu. U regionu gde su ucena, pranje novca i organizovani kriminal rasprostranjeni, navodi Evropska unija, čišćenje pravosudnog sistema je glavni reformski zahtev. U Albaniji, malo je tradicije nezavisnog sudstva. Tokom 45 godina najtvrdje komunističke vlasti, sudije su primale naredjenja od vladajuće partije.

Pokušaj reforme ranih devedesetih godina prošlog veka, privremeno je zastao 1997. godine kada je finansijska panika skoro izazvala anarhiju i krah institucija. Američki finansijer Džordž Soros potrošio je više od 40 miliona dolara da bi promovisao demokratske reforme u Albaniji. Veći deo tog novca uložen je u obuku pravnika i sudija. Iako je progres načinjen, Soros je zabrinut da i dalje postoji tendencija da se sudstvo koristi u političke svrhe.

»Sposobni, novi ljudi postali su predani pravosudju, i veoma je važno da ne bude političkog mešanja , i tada mislim da će pravosudje dokazati da dobro funkcioniše».

Posle parlamentarnih izbora u julu, Albanija se nalazi u svom prvom mirnom transferu vlasti od pada kominizma. Soros i drugi upozoravaju novu vladu da ne pokušava da upotrebi pravosudni sistem kako bi kaznila političke protivnike. U svom izveštaju Evropska komisija navela je da Albanija mora da dokaže nezavisnost i efikasnost pravosudnog sistema. Isto se odnosi i na Srbiju. Boris Begović iz Centra za Liberalno-demokratske studije pisao je o korupciji. On se slaže da je srpskom pravosudnom sistemu očajnički potrebna reforma.

«Sudije su nekompetentne, naročito u pitanjima privrednih sudova i slučajeva, i nisu efikasne. Nisu efikasne jer nikome ne odgovaraju. Prema nekim istraživanjima, prosečno vreme koje se troši na rad, na tipično privrednom slučaju, je više od hiljadu dana».

Begović dodaje da se mito često plaća samo da bi se brže radilo na slučaju. Izveštaj EU sačuvao je neke najteže kritike za Kosovo. On ukazuje da su organizovani kriminal i rasprostranjena korupcija stvari koje posebno zabrinjavaju. Takodje poziva vlasti da preduzmu akciju kako bi osigurale da javne službe i pravosudje budu oslobodjeni političke kontrole. Ceo region zapadnog Balkana dobio je nisku ocenu anti-korupcijske agencije Transparensi internešnal. Prema poslednjoj listi, Albanija, Makedonija, Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Rumunija su medju zemljama sa najviše korupcije u Evropi.

XS
SM
MD
LG