Linkovi

Sve više stranih diplomata iznose benevolentan stav o crnogorskoj nezavisnosti


Bivši ambasador Francuske u Hrvatskoj Žorž Mari Šenu rekao je da se stav o crnogorskoj nezavisnosti u Evropi mijenja, jer se njegova zemlja, kao i Rusija i Italija, ne protive referendumu. Nešto drugačije razmišlja Stručnjak pariskog Instituta za bezbjednosne studije Evropske unije Džudi Bat.

Šenu je, kao najbolji primjer da se stav prema crnogorskoj nezavisnosti mijenja, istakao da pored podrške Francuske, Rusije i Italije, američki konzulat u Podgorici već funkcioniše kao ambasada.

Francuski parlamentarci, međutim, zabrinuti su što projakat crnogorske nezavisnosti, kako kažu, počiva na samo jednom čovjeku, premijeru Milu Đukanoviću koji je, navode, jedno vrijeme bio povezan sa Slobodanom Miloševićem. On je istakao da je stav Francuske o očuvanju Državne zajednice bio blizak stavu Havijera Solane, ali tvrdi da će Francuska uskoro imati elastičniji stav.

A stručnjak pariskog Instituta za bezbjednosne studije Evropske unije Džudi Bat odbacila je inicijativu da Crna Gora i Srbija poslije referenduma razgovaraju o nekom novom savezu.

"Da sam ja srpski političar, a Crna Gora održi referendum u aprilu, u zaista teškom trenutku za Srbiju koja se bavi Kosovom, bila bih prilično sita Crnogoraca", kazala je Bat u intervjuu crnogorski medijima.

Prema njenim riječima, Evropska unija priznaje da ne može spriječiti održavanje referenduma u aprilu u Crnoj Gori i sada je usredsrijeđena na to da bude sproveden glatko, u skladu sa dogovorenim ustavnim pravilima.

Bat je rekla da u Briselu postoji strah da će opozicija bojkotovati referendum i da će rezultat biti prilično tijesan.

“Opozicija sada nije spremna da učestvuje u dijalogu, a čini se da vlada nema strategiju da ih privuče i svi se na neki način kreću pravo ka udaru u zid. To je zabrinjavajuće, iako ja smatram da šanse za krah reda i mira u Crnoj Gori nisu velike", kazala je ona.


XS
SM
MD
LG