Linkovi

Talabani spreman na razgovore sa pobunjenicima


Irački predsednik je spreman da se sastane sa predstavnicima pobunjenika.

Odluku o promeni stava da vlasti u Bagdadu neće komunicirati sa onima koji su planirali i izvršavali napade na civilie i koalicione i iračke vladine snage, predsednik Talabani je saopštio novinarima koji prate Konferenciju u Kairu.

Predsednik Džala Talabani je rekao da je on predsednik svih Iračana i da iz toga proizilazi njegova obaveza da čuje svakoga, čak i, kako ih je nazvao – kriminalce.

"Ako oni koji se nazivaju pobunjenicima žele da me kontaktiraju, tu sam. Ne odbacujem susret ni sa jednim Iračaninom koji želi da se sastanemo, što naravno ne znači da ću prihvatiti ono što mi kažu».

Talabani pravi razliku između terorističkih grupa poput Al Kaide i «pobunjneika». Oštre reči koristi samo kada govori o teroristima, koji kako kaže, ubijaju nedužne žene i decu. Talabani je takođe nagovestio da bi moglo da se pregovara sa onima koji se bore samo da bi iz zemlje isterali strane trupe. Predsednik je pozvao takve da polože oružje i da se pridruže političkom procesu.

Predsednik Talabani savetuje «učešće u demokratskom dijalogu. Pravi otpor se najbolje upražnjava u političkom procesu, parlamentarnim i slobodnim argumentima. "

Talabani je u Kairu prisustvovao konferenciji nacionalnog ujedinjenja koju je organizovala Arapska liga. Iračka vlada, u kojoj dominiraju šiiti i Kurdi, nije se saglasila sa sunitskim grupama o tome da li da na Konferenciju budu pozvani članovi Sadamovog režima.

XS
SM
MD
LG