Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Gotovo da nema većeg lista u Sjedinjenim Državama koji na prvoj strani danas nije doneo neki zastrašujući snimak pokolja izazvanog jučerašnjim bombaškim napadim na tri hotela u jordanskoj prestnici Amanu. Listovi takodje dalje razmatraju krupne poraze koje je pretrpela Republikanska stranka na delimičnim lokalnim izborima, prošlohg vikenda. Od svežih domaćih vesti izdvaja se jučerašnje grilovanje petorice direktora velikih petrohemijskih firmi u američkom Senatu.

”Naftni direktori branili profite i visoke cene benzina,“ piše u svom naslovu Vašington tajms, dodajući da je pretres u Senatu pružio malo odgovora. Njujork tajms kaže da su senatori iz obe stranke zahtevali od naftnih direktora da objasne svoje rekordne profite stečene u jeku visokih cena nafte i gasa. Čak i medju tradicionalno prijateljski raspoloženim republikanskim senatorima, kaže taj list, čuli su se pozivi za uvodjenje posebnih poreza na profite od nafte.

Mnogi listovi, medju njima Dalas morning njuz, izveštavaju i o novootkrivenim dokumentima koji pokazuju da je nekada uticajni vašingtonski lobista Džek Abramof tražio 9 miliona dolara od predsednika jedne zapadnoafričke države da mu ”namesti“ sastanak sa predsednikom Bušom. Njujork tajms piše da je Abramof sada pod istragom zbog drugih navodnih prestupa i da će nova dokuemnta još više otežati njegov slučaj.

Na kraju, list Čikago tribjun, a i drugi, donose izveštaj o novom rekordu u dužini leta putničkog aviona koji je postavila posada novog Boingovog modela 777-200LR. Avion je poleteo iz Hong Konga, i leteći dužom putanjom, preko Tihog okeana i Severne Amerike, sleteo u Londonu posle 22 sata i 43 minuta, prevalivši 18800 kilometara. Čikago tribjun kaže da je vodja posade bila je kapetan Suzana Darsi-Heneman, i da je sa njom putovalo jos 35 putnika i članova posade.


XS
SM
MD
LG