Linkovi

Berns: Pitanje državnog statusa Crne Gore iziskuje pažnju SAD


Američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns naveo je u svojoj izjavi pripremljenoj za kongresni pretres o Kosovu, da još jedno balkansko pitanje, pitanje državnog statusa Crne Gore, iziskuje pažnju Vašingtona. Podržaćemo svako rješenje do koga se dođe demokratskim putem – bilo da je to rješenje unija bilo da je državna nezavisnost. Cilj SAD je da Srbija i Crna Gora napreduju ka Evropi, bilo kao samostalne države, bilo u zajednici naveo je Berns.

Pojašnjavajući inicijativu za skretanjem pažnje na rešavanje pitanja državnog statusa Crne Gore, podsekretar Berns je na kongresnom pretresu rekao da “SAD podržavaju Beogradski sporazum i Ustavnu povelju - dokumente koji pružaju priliku da bilo koja od republika organizuje referendum o izlasku iz unije”.

Crnogorski zvanicnici su najavili da će organizovati referendum 2006. godine.

“Ja sam na susretu sa premijerom Djukanovićem rekao da mi ne preferiramo nijedno rješenje, ali da se referendum, kao rezultat procesa koji niko neće osporavati, i koji će biti organizovan u skladu sa međunarodnim standardima mora organizovati u miru. Crnoj Gori se dosta savjeta daje iz Venecijanske komisije Savjeta Evrope i mislim da bi trebalo da obrati pažnju na te sugestije, kako bi rezultat referenduma, koji mož da ima određne posljedice, zaista odražavao volju gradjana”, rekao je Berns.

Bivši ambasador SAD u UN, Ričard Holbruk, rekao je da je sekretar Berns pomenuo da se sastao sa premijerom Đukanovićem, ali da nije rekao da je to “važan korak naprijed u politici SAD, koja je u prethopdne četiri godine podržavala koncept državne zajednice - koja se pokazala nefunkcionalnom”.

“To je dobar potez. Državni sekretar Olbrajt i ja smo se redovno sastajali sa Djukanovićem. Ne da bi smo ga podržali ili mu uskratili podršku, već zbog istorije tog regiona. Crna Gora je bila nezavisna država i ima pravo da bude nezavisna, baš kao i druge bivše jugoslovenske republike. Konačno, ako Kosovo bude nezavisno, nema šanse da će Crna Gora prihvatiti da ostane u zajednici. U konačnom, odluku bi trebalo da donesu gradjani Crne Gore, a Sjedinjene države ne bi trebalo da se protive njihovom pravu na samoopredjeljenje”, kazao je Holbruk.

XS
SM
MD
LG