Linkovi

Kilimandžaro jedan od najčuvenijih prizora Afrike


Pojedini Tanzanijci i borci za očuvanje životne sredine brinu da će sneg na toj planini, koji je svojevremeno učinio besmrtnim i tekstove Ernesta Hemingveja, uskoro da nestane. Planina Kilimandžaro se uzdiže gotovo šest hiljada metara nadmorske visine. Na tu planinu, poznatu kao «vrh Afrike», dolazili su ljudi iz celog sveta, da bi se popeli uz njene padine i uživali u vidiku. Ali prema novom izveštaju Ujedinjenih nacija, ledeni vrhunci koji se izjednačuju sa ovom tanzanijskom planinom, otopiće se za svega 15 godina.

Pojedini stručnjaci kažu da je to posledica globalnog zagrevanja. Vodič Čombo Fausdine međutim misli da na to utiču i drugi faktori.

«Mislim da to jeste zbog globalnog zagrevanja, ali ne samo zbog toga, nego i zbog krčenja šume», kaže Fausdine.

Tanzanija je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Trgovina drvetom je zabranjena, ali je i veoma profitabilna. Više od 80 odsto leda se otopilo tokom proteklih pola veka. To brine mnoge Tanzanijce, koji strahuju da će nestanak snega i leda smanjiti interesovanje za planinu, a turizam je ovde još jedna vrlo unosna – i legalna – industrija.

Planina Kilimandžaro je blizu ekvadora i ima jedinstvenu vegetaciju. Pojedini borci za očuvanje prirodne sredine strahuju da će topljenje leda da uništi ekosistem koji zavisi od tog rastinja. Naraštaji planinara i turista su dolazili na Kilimandžaro, privučeni, pored ostalog, i njegovim ledenim vrhom. Pitanje koje se sada nameće jeste da li će Kilimandžaro biti isti i bez tog leda?

XS
SM
MD
LG