Linkovi

Francuski predsednik Širak: Glavni prioritet uspostavljanje reda i bezbednosti u zemlji


Francuski predsednik Širak: Glavni prioritet uspostavljanje reda i bezbednosti u zemlji

Francuski predsednik, Žak Širak, rekao je da je, posle 10-dnevnih nereda u gradovima širom Francuske, glavni prioritet - uspostavljanje reda i bezbednosti u zemlji. Širak je to izjavio posle vanrednog sastanka sa bezbednosnim zvaničnicima, pošto su se nemiri, koji su prvobitno izbili u severnim predgradjima Pariza, proširili i na druge gradove u zemlji, a sinoć po prvi put i na centar Pariza. Francuske vlasti su saopštile da izgrednici, većinom iz severnoafričkih imigrantsih zajednica, sada koriste mobilne telefone i internet da bi koordinisali svoje akcije. Sinoć je zapaljeno više stotina automobila - po prvi put i u do sada mirnim centralnim četvrtima Pariza. Nemiri su počeli nakon što su dvojica tinejdžera severnoafričkpog porekla poginula od strujnog udara, dok su se krili od policije u jednoj trafo stanici.

Sukob američkih i iračkih vojnika sa pobunjenicima u blizini sirijske granice

Oko 3 i po hiljade američkih i iračkih vojnika sukobilo se sa pobunjenicima danas u blizini sirijske granice, tokom drugog dana ofanzive namenjene proterivanju pobunjenika iz regiona. Američki komandanti saopštili su da su koalicione snage naišle na manji otpor u vidu vatre iz lakog oružja i korišćenja improvizovanih bombi u mestu Husajbah. Američki general Donald Alston izjavio je da nije ubijen ni jedan američki ili irački vojnik i da nema informacije o pobunjeničkim ili civilnim žrtvama. Američki komandnti saopštili su da je Husajbah jedna od prvih stanica za strane borce koji u Irak ulaze iz susedne Sirije. Medjutim, pojedini sunitski političari i lideri smatraju da operacija može da ugrozi civile i da bi mogla da vodi većoj nestabilnosti u sunitskom delu zemlje. U medjuvremenu, najmanje 11 ljudi je poginulo u subotu kada je iz zasede pucano na jedan minibus, severoistočno od Bagdada.

Ibn Šeik al-Libi dao pogrešne informacije istražiteljima

Dnevnik Njujork Tajms danas izveštava da je jedan visoki operativac al-Kaide, koji se nalazi u američkom zatočeništvu, dao prilikom istrage lažne informacije o tome da je Irak obučavao teroriste al-Kaide. Njujork Tajms tvrdi da se u delu izveštaja Vojne obaveštajne agencije iz 2002. godine, koji su sada postali dostupni javnosti, navodi da je Ibn Šeik al-Libi, koiji je uhvaćen u Pakistanu 2001. godine, dao pogrešne informacije svojim istražiteljima o tome da je Irakobučavao teroriste al-Kaide u korišćenju biološkog i hemijskog oružja. Njujork Tajms medjutim, takodje navodi da su obaveštajni stručnjaci zaključili da su informacije al-Libija lažne više meseci pre nego što je administracija predsednika Buša upotrebila tvrdnje o povezanosti Iraka sa al-Kaidom kao opravdanje za rat protiv režima Sadama Huseina. Delove pomenutog izveštaja Njujork Tajmsu je dostavio senator, Karl Levin, vodeći demokrata u senatskom odboru za oružane snage koji je inače veoma kritičan u odnosu na, kako smatra, zloupotrebu obaveštajnih podataka od strane administracije u cilju pravdanja rata protiv Iraka.

Iran formalno zatražio od Evropske unije da otvori pregovore o nuklearnom programu

U izveštaju iranskih medija navodi se da je Iran formalno zatražio od Evropske unije da ponovo otvori pregovore o njegovom nuklearnom programu. Novinska agencija Fars objavila je da je pismo iranskog pregovarača Ali Arijanija dostavljeno Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, u kojem se pozdravlja ponovno započinjanje, kako se navodi racionalnih i konstruktivnih razgovora. Evropska unija još nije javno odgovorila na tu ponudu. Razgovori su propali u avgustu kada je Teheran odbio ponudu EU za ekonomsku i političu pomoć u zamenu za prekid svog nuklearnog programa. Iranski ministar inostranih poslova izjavio je danas da je Teheran dozvolio inspektorima Agencije za atomsku energiju pristup u jako obezbedjeno vojno postrojenje, prošle sedmice, kako bi odagnao američke sumnje da se Iran trudi da razvije nuklearno oružje.

Da li su tri osobe u Kini zaražene smrtonosnim izazivačem ptičijeg gripa - virusom H5N1?

Kineski funkcioneri su zatražili do Svetske zdravstvene organizacije da ispita da li su tri osobe u Kini zaražene smrtonosnim izazivačem ptičijeg gripa - virusom H5N1. Kineska novinska agencija Šinhua izvestila je da su te tri osobe, od kojih je jedna umrla, živele u centralnoj pokrajini Hunan, gde je od ptičijeg gripa uginulo na hiljade ptica. Kine je proteklih nedjelja izvestila o nekoliko slučajeva masovnog pomora ptica širom zemlje. Danas vlasti vrše masovni pokolj ptica u severnoj pokrajin Liaoning, kja se graniči sa Severnom Korejom. Severnokorejska novinska agencija izvestila je da vlasti te zemlje takodje vrše pripreme da bi sprečile širenje ptičijeg gripa.


Opozicija u Azerbejdžanu preti protestima

Opozicija u Azerbejdžanu tvrdi da su današnji parlamentarni izbori bili propraćeni brojnim neregularnostima i da će organizovati proteste ukoliko rezultati ne budu poništeni. Ali Kerimli, jedan od tri lidera opozicije, izjavio je da rezultati izbora ne odražavaju volju birača, ali je naglasio da će protesti opozicije biti mirni. Medjutim, vladini funkcioneri ističu da, pojedini slučajevi neregularnosti, ne mogu da dovedu u pitanje ishod izbora za koje tvrde da su bili transparentni i pravični. Medjunarodniposmatrači još nisu objavili svoj izveštaj o regularnosti izbora.

XS
SM
MD
LG