Linkovi

Svetska zdravstvena organizacija smatra sidu, tuberkulozu i malariju najvećim ubicama


Zdravstveni poslenici, predstavnici javnog sektora i privrednici sastali su se ovih dana u Njujorku, na Svetskom zdravstvenom samitu, koji su organizovali časopis TAJM i fondacija Bila i Melinde Gejts, sa ciljem da preispitaju zašto te bolesti i dalje predstavljaju izazov za medicinu. Prema podacima američkih Centara za borbu protiv zaraznih bolesti, oko dva miliona ljudi umre godišnje od tuberkuloze, dva miliona i sedam stotina hiljada od malarije, a HIVOM i SIDOM je zaraženo 40 miliona ljudi. U zemljama u razvoju mnogi smatraju da se tuberkuloza i malarija mogu kontrolisati i izlečiti. No, malarija je postala otporna na uobičajeno lečenje, naročito u podsaharskoj Africi.

Kako lekari navode, lečenje tuberkuloze je veoma složeno. Punih šest meseci, pacijenti moraju da dolaze u kliniku - svakodnevno. Tokom dva od šest meseci, pacijenti moraju da piju 11 pilula - dnevno. Troškovi lečenja su veoma veliki.

Direktor Svetskog saveza za pronalaženje lekova protiv tuberkuloze, doktor Mari Frer, seća se da je početkom devedesetih godina prošlog veka, Svetska zdravstvena organizacija predvidela da će do dve hiljadite, tuberkuloza biti iskorenjena, ili bar stavljena pod kontrolu :

”Iznenada se proširila. A, zašto? Zbog povezanosti sa HIVOM, koji ugrožava ljudski imunitet. Zbog toga mnogi umiru od tuberkuloze.“

HIV i SIDA su bili u središtu pažnje na Svetskom zdravstvenom samitu. Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za HIV i SIDU u Africi, Stiven Luis, veruje da je zbog neadekvatnih mera protiv SIDE pričinjena nepopravljiva šteta u zemljama sa ogromnom stopom zaraze tom bolešću :

”Sve je išlo tako polako da je doveden u pitanje opstanak u nekim od zemalja. Do 2015. ili 2020. godine možda se će tri - četiri zemlje boriti da prežive, i mogle bi da izgube tu bitku. Samo pomislite da je u Zambiji prosečan vek 30 godina. “

No ima i dobrih vesti sa konferencije. Farmaceutska kompanija BAJER radi na leku kojim bi se lečenje tuberkuloze skratilo na samo dva meseca, a pacijenti bi uzimali po jednu pilulu - nedeljno. Posle uspešnih eksperimenata, kompanije Merk i Bristol Majers - Skib, rade na vaginalnom želatinu, koji bi zaštitio žene od virusa SIDE.

XS
SM
MD
LG