Linkovi

Francuske vlasti pokušavaju da uspostave red i mir u radničkim predgradjima Pariza


Dvadeset prigradskih naselja je pogodjeno sukobima izmedju imigranatske omladine i francuske policije, od kako je pre nedelju dana u jednoj trafostanici struja ubila dva mladića dok su bežali u uvrenju da ih goni policija.

Otvorena pijaca u Sevranu, mestu samo nekoliko milja od Pariza, vrvi ljudima u jutarnjim satima dok Kinezi, Afrikanci, Turci i Pakistanci na tezgama prodaju sveže povrće i nošenu odeću. Medjutim, tokom proteklih nekoliko noći Sevran se preobrazi u daleko sumornije mesto koje je, poput izvesnog broja pariskih predgradja, suočeno sa nasiljem omladinskih bandi. Ako pitate 45-godišnjeg Farida Begala ko je kriv za nemire, ovaj trgovac rodom iz Alžira upire prstom na francusku vladu i ministra unutrašnjih poslova, Nikolasa Sarkozija.

Sarkozi nije trebalo da pogrdnim imenima vredja francusku omladinu i obećava da će zavesti red u socijalnim stanovima kao što su stambeni projekti u Sevranu, kaže Begal. Ministar Sarkozi je za mlade koji su palili automobile i zgrade rekao da su šljam, i time izazvao gnev mnogih gradjana. Nemiri razotkrivaju duboke rasne, klasne i verske podele u Francuskoj i ukazuju na probleme predgradja gusto naseljenih emigrantima, gde je stopa nezaposlenosti i siromaštva ogromna. U Sevranu, čijih 50 hiljada stanovnika potiče iz 50 različitih zemalja, oko 19 posto stanovnika je bez posla - što je skoro dvostruko više u odnosu na francuski prosek. A kako kaže gradonačelnik Sevrana, Stefan Gatinjon, čak trećina mladih ispod 25 godina je nezaposlena.

U Sevranu ne vlada osećaj zajedništva. Marokanci, Alžirci i došljaci iz podsaharske Afrike drže se podalje jedni od drugih. Mnogi mladi se ne osećaju Francuzima, mada su mnogi državljani Francuske, kaže Gatinjon. Neki mladi muslimani nalaze utehu u radikalnom islamu. To otudjenje preraslo je u gnev i nasilje mladih u Sevranu. Trisi Itaši, 19- godišnji gimnazijalac poreklom iz Demokratske republike Kongo, kaže da je nekoliko njegovih drugara učestvovao u nasilju. On ne nasilje ne podržava, ali priznaje da je život imigranta u Francuskoj težak. I drugi mladi se slažu sa njim, ali ne smatraju da je spaljivanje automobila rešenje, a beki stanovnici Sevrana, kao što je vodja muslimanske zajednice Elbekaj Merzak, pokušali su da smire situaciju. Sa svoje strane, gradonačelnik Gatinjon pokušava da ujedini sevransku zajednicu redovnim susretima svih njenih pripadnika. Poboljšanje života siromašnih ne može biti ostvareno pukom izgradnjom boljih socijalnih stanova, već navodjenjem gradjana da investiraju u svoju zajednicu, kaže gradonačelnik Sevrana, Stefan Gatinjon. Ali on strahuje da će nemiri koji ne jenjavaju potkopati napore da se to ostvari.

XS
SM
MD
LG