Linkovi

Predsednik RS razgovarao u Beogradu sa najvišim zvaničnicima Srbije


Prema saopštenjima iz kabineta predsednika i premijera Srbije u odvojenim susretima razgovaralo se i o skorašnjem početku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju obe zemlje Evropskoj uniji.

I u razgovoru Dragana Čavića sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom istaknuto je da su od posebne važnosti za stabilnost regiona principi poštovanja međunarodnog prava, nenametanja rešenja za budući status Kosova i princip konsenzusa sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Posebna pažnja u Čavićevim beogradskim razgovorima bila je posvećena saradnji Srbije i Republike Srpske sa Haškim tribunalom. Čavić, Tadić i Koštunica saglasili su se da je za evropsku perspektivu regiona veoma značajno rešavanje problema ratnih zločina i da je vitalni interes Beograda i Banjaluke da se do kraja ispune sve međunarodne obaveze prema Haškom tribunalu.

O saradnji sa Haškim sudom govorio je i novoizabrani ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković koji je izjavio da se sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Karlom del Ponte sreo pred izbor na novu funkciju kako bi od nje čuo kakve zahteve Tribunal ima prema Beogradu. Ministar Stanković je rekao da rešenje pitanja haškog optuženika Ratka Mladića nije prioritetno pitanje za ministra odbrane, već za nadležne državne organe, a zatim naglasio da su ga vojne bezbednosne službe obavestile da general Ratko Mladić nije u Srbiji, odnosno da se ne skriva u objektima Vojske.

Ministar Stanković rekao je na konferenciji za novinare da je u Vojsci zatekao teško materijalno stanje, stihijsko otpuštanje, veliki broj afera, nepostojanje političkog konsenzusa oko reformi i nedovršene reforme.

XS
SM
MD
LG