Linkovi

Mekormak: Uskoro odluka o predstavniku SAD u razgovorima o budućem statusu Kosova


Politički direktori zemalja članica Kontakt grupe za Kosovo sastali su se u Vašingtonu na radnoj večeri na kojoj su razmotrili pripreme za predstojeće pregovore o budućnosti Kosova. Predstavnici Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Rusije, i SAD, kao i NATO-a i EU razgovarali su sa budućim specijalnim izaslanikom UN-a za pregovore o statusu Kosova, Martijem Ahtisarijem. Domaćin sastanka bio je američki državni podsekretar Nikolas Berns. Na sastanku, i pored nekih najava, nije konkretizovan datum početka pregovora.

Prema rečima portparola Stejt Departmenta, Šona Mekormaka, na sastnku je razmotren proces početak pregovora o budućem statusu Kosova i principi rukovodjenja tim procesom.

Šon Mekormak: Kontakt grupa je potvrdila svoju nameru da bude «centralno angažovana» u razgovorima o budućem statusu, uvažavajući vodeću ulogu koju će u njima imati specijalni izaslanik UN-a. Naš cilj je da sve strane postignu sporazum kroz pregovore i kompromis koji će narodu Kosova i njegovim susedima omogućiti bezbednu i demokratsku budućnost. Budući status Kosovoa mora da doprinese stabilnosti regiona i njegovoj evro-atlantskoj integraciji.»

Mekormak je izjavio da američka administracija još nije donela definitivnu odluku o svom specijalnom izaslaniku za pregovore.

Šon Mekormak: Mogu vam reći da to neće biti Nikolas Berns, ali će on kroz konsultacije sa državnim sekretarom uskoro doneti odluku o ameirčkom predstavniku»

Komentarišući prisustvo predstavnika NATO-a na sastanku Kontakt grupe, portparol Stejt Departmenta je rekao da je potrebno čuti mišljenje NATO-a kao važne organizacije u regionu, ali da konačno rešenje mora da bude dogovoreno izmedju angažovanih strana, kroz proces Ujedinjenih Nacija, i uz pomoć Martija Ahtisarija.

NATO ima visoko obučeno osoblje koje se bavi tehničkim pitanjima i da će time moći da doprinese pregovorima, naglasio je Mekormak ali je ponovio da je reč o procesu koji će predvoditi Marti Ahtisari. Portparol Stejt Departmenta rekao je da nije upoznat sa detaljima pisma koje je kosovski predsednik Ibrahim Rugova uputio učesnicima sastanka, i da ne želi da ga komentariše.

XS
SM
MD
LG