Linkovi

Rasprave u postojećem sazivu američkog Senata definitovno će promeniti karakter


Rasprave u postojećem sazivu američkog Senata definitovno će promeniti karakter nakon što su demokrate, bez prethodnih konsultacija sa republikanskom većinom, sazvale zatvorenu sednicu na kojoj su zatražile da se završi istraga o tome da li je Bušova administracija manipulisala obaveštajnim informacijama da bi opravdala invaziju Iraka. Karakterističnu učtivu komunikaciju demokrata i većinskih republikanaca zamenila je atmosfera optužbi i ljutnje.

Kada je senator Heri Rid najavio zatvorenu sedincu, svetla su prigušena i iz sale brzo udaljeni svi osim senatora. Komičar Džon Sjuart kaže: Pošto se zalažu za veću transparentnost, bilo je važno da mi o tome ništa ne znamo.

Zakonodavcima koji su raspravljali iza zatvorenih vrata - nije bilo do smeha, mada su demokrate ostvarile ono što su naumile. Vođa republikanske većine Bil Frist kaže da otkako je u Senatu nije doživeo veći politički šamar od kolege iz suprotinog tabora.

A taj kolega – demokrata iz Nevade, Heri Rid odogovara da je šamar i to celoj američkoj naciji upravo činjenica da je Bušova administracija manipulisala obaveštajnim podacima da opravda rat u Iraku. Demokrate tvrde da istraga koju vodi Odbor sa republikanskom većinom, stagnira i – imajući u vidu da je Bela kuća uzdrmana konstantnim padom podrške javnosti – sve češće i žešće napadaju.

Čarls Šumer senator iz Njujorka kaže da je optužnica protiv Čejnijevog bivšeg šefa kabineta Luisa Libija učinila da demokrate više ne prihvataju opravdanja za kašnjenje istrage o zlioupotrebi obaveštajnih informacija.

Republikanci, poput predsjedavjućeg Odbora za obavještajne djelatnosti Peta Robertsa opet, kažu da je u pitanju prljavi trik.

Ipak – postignut je dogovor da dvostranačka komisija razmotri dosadašnju istragu koju vodi Robertsov odbor. To će, na zadovoljstvo demokrata i žalost administracije, priču o mogućim predratnim manipluacijama Bijele kuće – zadržati na naslovnim stranicama barem još dvije nedjelje.

XS
SM
MD
LG