Linkovi

Više od 7 milijardi dolara za odbranu od moguće pandemiju ptičijeg gripa


Američki predsjednik Džordž Buš zatražio je od Kongresa da odobri 7 milijardi i 100 miliona dolara za pripreme Sjedinjenih Država za moguću pandemiju ptičijeg gripa.

Govoreći u Nacionalnom institutu za zdravlje, nedaleko od Vašingtona, predsjednik Buš je rekao da trenutno u svijetu nema znakova pandemije, ali je upozorio da se infekcija ljudi virusom ptičijeg gripa pokazala fatalnom i da je sada vrijeme da se Amerika počne pripremati za eventualnu odbranu od zaraze.

Američki predsjednik je, govoreći o strategiji, pozvao vladu da obezbijedi zalihe lijekova i vakcina protiv gripa, da edukuje javnost o prevenciji širenja pričijeg gripa i da blagovremeno reaguje na moguću pojavu bolesti.

Buš je napomenuo da je 88 država šitrom svijeta uključeno u globalnu akciju prevencije širenja i detekcije žarišta pričijeg gripa.

Po riječima američkog predsjednika Sjedinjene Države moraju da modernizuju svoju medicinsku tehnologiju kako bi brzo proizvele vakcine i učinile ih dostupnim svim stanovnicima.

«Tražim da Kongres odobri i miljardu i dvesta miliona dolara Sekretarijatu za zdravstvo i socijalne usluge da od proizvođača kupi dovoljno doza ove vakcine za vakcinisanje 20 miliona ljudi», rekao je Buš..

Predsjednik je zatražio od Kongresa da proizvođače vakcina zaštiti sudskih procesa koji su doprinijeli da se jedan broj proizvođača povuče sa tržišta.

Protekle sedmice , Senat je odobrio 8 milijardi dolara za pripreme na moguću epidemiju ptičijeg gripa. prije nego što predsjednik potpiše zakon, on mora da bude odobren i u Predstavničkom domu.

Američke države i gradovi su u utorak dobili prve konkretne instrukcije o tome šta treba da rade protiv gripa. Među njima su i uputstva za brzo otkrivanje i suzbijanje epidemije i stavljanje zaraženih u karantin. Slično onome što smo videli prilikom uragana Katrine, većina gradova bi velike sportske stadione pretvorila u privremene bolnice.

«Nema dovoljno opreme i osoblja da bi ti centri u pravom smislu mogli da se nazovu bolnicama. Pre biste mogli da kažete da su to skladišta obolelih», objašnjava Lori Garet, iz Odbora za odnose sa inostranstvom.

Administracija takođe upozorava da je moguće uvođenje zabrane putovanja i trgovinskih ograničenja, ukoliko to bude neophodno za izbegavanje krize. Predsednik je u svom govoru u utorak pozvao Amerikance i da se ove zime odreknu junačenja i da, ako se razbole – ostanu kod kuće u krevetu.

Samit u Australiji

Države članice Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju dogovorile su na današnjem sastanku u Brizbejnu u Australiji da početkom naredne godine organizuju simulacionu vježbu, kako bi provjerili spremnost na izbijanje pandemije ptičijeg gripa. Zvaničnik UN rekao je na konferenciji da će borba protiv širenja zaraze u jugoistočnoj Aziji samo u naredne tri godine koštati više od 100 miliona dolara.

U međuvremenu, zvaničnici Kambodže, Laosa, Burme, Tajlanda i Vijetnama, planiraju da razmotre situaciju u vezi sa širenjem ptičijeg gripa na dvodnevnom seminaru koji sjutra počinje u Bankoku.

XS
SM
MD
LG