Linkovi

Novo nasilje u Iraku, Bler poručuje da za sada nema povlačenja


U napadu automobilom bombom u Basri, na jugu Iraka, ubijeno je najmanje 20 ljudi, dok je 40 ranjeno. Američka vojska u Iraku saopštila je ranije da je u odvojenim bombaškim napadima pobunjenika ubijeno sedam američkih vojnika. Nasilje u Iraku U odvojenim napadima pobunjenika ubijeno 20 Iračana i sedam američkih vojnika

U medjuvremenu, američka vojska u Iraku je saopštila da su američke snage u operaciji pre zore na krajnjem zapadu Iraka u blizini sirijske granice uništili dve kuće za koje se veruje da su ih koristili pobunjenici. Takodje je saopšteno da je ubijen jedan od vodja ćelije al-Kaide. U saopštenju se ne pominju druge žrtve, ali lokalni lekari tvrde da je poginulo do 40 civila, uključujući i 12-oro dece.

Bler: povlačenje iz Iraka posle okončanja nasilja

Britanski premijer Toni Bler izjavio je prilikom susreta sa predsednikom Kurdske autonomne oblasti u Iraku, Masudom Barzanijem, da će koalicione trupe napustiti tu zemlju tek kada nasilje bude zaustavljeno pošto demokratskom procesu mora da bude dato vreme da bi mogao da proizvede rezultate.

Bler je dodao da je Kurdistan, pošto je imao autonomiju pod zaštitom medjunarodne zajednice - posle prvog zalivskog rata, danas daleko snažniji i prosperitetniji i da bi mogao da bude model za novi demokratski Irak.

XS
SM
MD
LG