Linkovi

Dan crnogorskog sudstva obeležava se uz brojne kritike o njegovom radu


Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Ratko Vukotić ocijenio je da se ove godine Dan sudstva obilježava u pokušaju da se afirmišu principi nezavisnosti i samostalnosti sudstva.

Član Sudskog savjeta i predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Stanko Marić kaže da u pravosuđu ima dosta problema, ali da postoji čvrsta riješenost da se otklone slabosti u radu. Marić ističe da je Sudski savjet nedavno odlučio da se napravi detaljna analiza stanja u crnogorskim sudovima, što će biti parametar za predlaganje kandidata za sudske funkcije, ali i osnov za pokretanje postupka razrješenja jednog broja sudija.

Da bi se dala objektivna ocjena o radu crnogorskih sudova, mora se poći od uslova u kojima sudije rade, a koji su ispod dostojanstva, smatra sudija Suda državne zajednice Blagota Mitrić i navodi niske plate, neriješena stambena pitanja i lošu zaštitu sudija na radnom mjestu i van njega.

Nedavno je i državni tužilac Vesna Medenica i izvještaju o radu crnogorskih sudova, kritikovala njihovu sporost i neefikasnost. Navela je brojne primjere gdje se na presude čega decenijama i naglasila neophodnost reforme sudova.

XS
SM
MD
LG