Linkovi

Predsednik Buš: Demokratija pustila korene u Iraku


Američki predsednik Džordž Buš iskoristio je svoje nedeljno radio obraćanje naciji da pozdravi usvajanje novog ustava u Iraku, dok je ujedno upozorio da će se od američkih i koalicionih vojnika očekivati nove žrtve za iračku demokratiju. Predsednik Buš izjavio je da usvajanje novog ustava pokazuje da je demokratija pustila korene u Iraku, i dovela do izolacije ekstremista koji žele da «spreče demokratiju putem nasilja i ubistava».

«Umesto da podlegne zastrašivanju, irački narod je još jednom rizikovao svoj život za slobodu. Umesto da se okrenu jedni protiv drugih, Iračani su se okrenuli izborima da bi izrazili svoju volju na biralištima. Umesto da dozvole da im zemlja postane utočište terorista, Iračani su izabrali demokratiju i slobodu».

Predsednik je dodao da teroristi u Iraku žele da uspsotave totalitarnu državu i iskoriste je kao bazu za napade na muslimane i nemuslimane koji se ne slažu sa, kako je rekao, njihovom «izvitoperenom verzijom muslimanske vere». Buš je istakao da je bezbednost Amerikanaca kod kuće direktno povezana sa većom slobodom i mirom na Bliskom istoku.

«Uspeh nove iračke vlade je ključan za pobedu u ratu protiv terorizma i zaštitu američku naroda. Obezbedjivanje tog uspeha iziskivaće nove žrtve, dodatno vreme i dodatnu odlučnost, i doneće nove rizike za Iračane, Amerikance i koalicione vojnike».

Broj američkih žrtava u Iraku ove nedelje je porastao na preko 2000. U svom nedeljnom radio obraćanju, Buš je rekao da je američka nacija izgubila neke od svojih najboljih gradjana u borbi protiv terorizma. «Najbolji način da se oda pošta tim žrtvama», istakao je predsednik, «jeste da se završi misija u Iraku tako što će se obučiti iračke snage bezbednosti i pomoći novoizabranoj vladi da odgovori na potrebe iračkog naroda.»

U odgovoru Demokrata, kongresmen iz Mičigena Džon Dingl kritikovao je Republikance u Kongresu zbog davanja subvencija naftnim kompanijama koje postižu rekordne prihode dok cene energije rastu. Kongresmen Dingl ističe da su posledice uragana u Meksičkom zalivu pokazale da Bušova administracija nema adekvatnu energetsku politiku za budućnost.

«Šta je bio odgovor Republikanaca na uragane? Nove subvencije naftnoj industriji čija je najveća kompanija Ekson Mobil nedavno prijavila profit od 9,9 milijardi dolara samo u trećem kvartalu. Tako je! Milioni vaših teško zaradjenih dolara kojima plaćate porez odlaze istim kompanijama koje već uživaju koristi od cene od tri dolara po galonu benzina i 60 dolara po barelu nafte.»

Kongresmen Dingl poručio je da Republikanci u Kongresu treba da izdvoje više sredstava za pomoć siromašnijim Amerikancima u plaćanju većih računa za grejanje koji se očekuju ove zime.

XS
SM
MD
LG