Linkovi

Naslovna strana 28. oktobra 2005.


Pored najave podizanja optužnice protiv funkkcionera Bijele kuće u slučaju otkrivanja identiteta agenta centralne obavještajne agencije, Valer plejm, američka štampa na naslovnim stranicama najviše prostora daje odluci savjetnice predsjednika Buša, Herijet Majers, da odustane od nominacije za sudiju američkog Vrhovnog suda.

Vičita Igl, iz konzervativnog Kanzasa odluku Majersove, koju je predsjednik Buš nevoljno prihvatio, obrazlaže protivljenjem konzervativne republikanske baze i činjenicom da njena nominacija najvjerovatnije ne bi bila potvrđena u Senatu, kojim dominiraju republikanci. Vičita Igl licitira i ko bi mogao da bude naredni predsjednikov kandidat – imajući u vidu činjenicu da javnost smatra da bi to morao da bude – ili pripadnike manjinske zajednice, ili žena. Zajednički imenilac kandidata koje navodi Vičita Igl – jeste konzervativna orijentacija i striktno tumačenje ustava – karakteristike koje je Buš javno proglasio poželjnim u svoj predsjedničkoj kampanji. Među 18 najozbiljnijih kanidata, prema pisanju Vičita Igla su: sudije Semjuel Alito, Majkl Ludig, Migel Estrada, Idit Holen Džons, Prisila Oven i Majkl Mekonel, sadašnji sekretar za pravosuđe Alberto Gonzales, biši zamjenik sekretara za pravosuđe Leri Tomson i senator Džon Kornin.

Na naslovnim stranicama američke štampe prilično velika pažnja posvećena je i izvještajima o profitu korporacija u trećem kvartalu – koji ukazuje da su naftne kompanije od BP-a do Eksona, ostvarile između 34 i 70 odsto veći prihod od planiranog. Štampa prenosi i poruke, koje naftnim kompanijama prenose zakonodavci tražeći da profit, nastao zbog enormnog skoka cijena nafte, ulože u prerađivačke kapacitete i olakšaju život američkim potrošačima. U tekstu koji na naslovnoj strani objavljuje Pres end San Buliten – govori se upravo o potrošačima koji benzin plaćaju barem za trećinu više nego prošle godine u ovo doba. U anketi ovog lokalnog lista iz države Njujork, žitelji Binghemptona kažu da su im cijene gotiva još podnošljive.

XS
SM
MD
LG