Linkovi

Čejnijev savetnik Luis 'Skuter' Libi optužen u slučaju odavanja imena operativca CIA-e


Šef kabineta američkog potpredsednika Dika Čejnija, Luis Libi, danas je optužen za ometanje zakonskog procesa, krivokletsvo i davanje lažnih izjava u okviru istrage o pitanju ko je pre dve godine proturio u javnost ime jednog tajnog agenta Cije. Glavni savetnik predsednika Buša, Karl Rov, izgleda da je - barem za sada - izbegao optužnicu...

Na osnovu iskaza koje je dao u okviru istrage o objavljivanju identiteta operativca Cije Valeri Plejm, Luis Libi je od strane savezne Velike porote suočen sa optužnicom od pet tačaka. Valeri Plejm je supruga bivšeg ambasadora Džozefa Vilsona koji je optužio Bušovu administraciju da je samovoljno iskrivla obaveštajne podatke o iračkom programu oružja za masovno uništenje kako bi opravdala invaziju na Irak 2003. Zvaničnici Bušove administracije odbacuju te tvrdnje.

Libi se tereti da je pokušao da omete istragu u ovom slučaju, da je lagao pod zakletvom i da je agentima FBI-a davao lažne izjave. Portparol Bele kuće Skot Meklelan izjavio je da je Libi -- koji je prethodno demantovao tvrdnje da je od njega potekla informacija o identitetu Valeri Plejm -- podneo ostavku potpredsedniku Čejniju neposredno nakon što je objavljeno podizanje optužnice.

Optužnica je rezultat dvogodišnje istrage na čijem je čelu specijlani istražitelj Petrik Ficdžerald kome je Sekretarijat za pravosudje poverio dužnost da otkrije ko je izvor informacija o identitu Valeri Plejm. Odavanje imena operativaca Cije je kažnjivo zakonom.

Istražitelj Ficdžerald takodje pokušava da utvrdi da li je objavljivanje imena Valeri Plejm bilo rezultat nastojanja visokih zvaničnika Bele kuće da diskredituju njenog supruga, ambasadora Vilsona, zbog njegove oštre kritike rata u Iraku.

Podizanje optužnice protiv Libija predstavlja veliki udarac za Belu kuću u vreme kad je popularnost predsednika Buša na najnižem nivou od početka njegovog mandata. Javnost je zabrinutosti zbog rata u Iraku, reagovanja državnih organa posle uragana Katrine i visoke cene nafte.

Medjutim, vest je mogla da bude još gora po predsednika Buša da je optužnica podignuta i protiv njegovog bliskog saradnika, Karla Rova. Rov, koji takodje demantuje da je novinarima odao identitet Valeri Plejm, i dalje se nalazi pod istragom.

Prošle godine predsednik Buš je odao priznanje Karlu Rovu kao osobi koja je zaslužna za njegovu reizbornu pobedu. Inače, Rov je najbliži savetnik Džordža Buša još od vremena kad je Buš bio guverner Teksasa. Jutros je Karl Rove bio dobro raspoložen prilikom susreta sa novinarima, koji su ga upitali kako je...

“Biće ovo odličan petak i fantastičan vikend, što želim i vama.”

Današnja akcija Velike porote rezutat je 22-mesečne istrage i prikupljanja iskaza nekoliko zvaničnika i novinara povezanih sa slučajem Plejm. Medju njima je i novinar Njujork tajmsa Džutit Miler koja je, odbijajući da kaže ko je njen izvor podataka o identitu Valeri Plejm, provela u zatvoru 85 dana zbog nepoštovanja suda. Pošto je puštena na slobodu, Milerova je pred Velikom porotom posvedočila da je taj izbor bio -- Luis Libi. Napomenimo i to da je Libi Milerovu prethodno oslobodio obaveze da svoj izvor ne obelodanjuje.

Sudjenje koje će uslediti moglo bi da dovede do novih podataka o tome šta se dešavalo u tajnim razgovorima unutar Bušove administracije dok se Bela kuća pripremala da iznese argumente protiv Iraka pre invazije na tu zemlju 2003. godine.

Buš: Svi su nedužni dok se krivica ne dokaže na sudu

Predsednik Buš kome je ovo jedna od najtežih nedelja otkako je prvi put izabran za predsednika pohvalio je Libijevu služnbu američkom narodu rekavši da je on "nedužan dok sud ne dokaže suprotno".

"U našem (pravosudnom) sistemu, osoba koja je optužena smatra se nedužnom sve dok se na sudu ne dokaže suprotno i svakome je zagarantovano fer suđenje", rekao je predsednik u kratkom obraćanju nakon koga nije odgovarao na pitanja.

Reakcije Kongresa

Na optužnicu protiv savjetnika potpredsjednika Čejnija, Luisa “Skutera” Libija, odmah su reagovali američki zakonodavci. Kongres je jedinstven kada je u pitanju utvrđivanje Libijeve odgovornosti u sudskom postupku. Demokrte sada traže da Kongres pokrene i sopstvenu istargu, dok republikanci upozoravaju na moguću politizaciju ovog pitanja. Izvještaj novinara Glasa Amerike Dena Robinsona:

Prve reakcije na optužnicu protiv Luisa Libija došle su od Demokrata u Predstavničkom domu Kongresa. Oni iz opozicionih klupa inače ne propuštaju priliku da pomenu kontroverzu odavanja identiteta agenta CIA-e u sklopu kritika politike Bušove administarcije prema Iraku. Kongresmen Džon Konjers kaže da je optužnica protiv Libija pokrenula i ozbiljnije pitanje. Konkretno – šta su predsjednik Buš i potpredsjednik Čelni znali o otkrivanju identiteta agenta CIA-e Valeri Plejm /Valerie Plame/, i kada su za to saznali?

Optužnica, kaže Konjers, trebalo bi da bude početak, a ne kraj procesa pozivanja administracije na odgovornost zbog, kako ističe, “preventivnog rata u Iraku”.

Demokrate u Predstavničkom domu nisu gubile vrijeme da optužnicu smjeste u kontekst kritike administracije zbog pokretanja i načina na koji vodi ratne operacije u Iraku.

Vođa demokrata, Nensi Pelosi /Nancy Pelosi/, nazvala je podizanje optužnice još jednim poglavljem “korupcionaške kulture republikanaca”, ističući da je u središtu slučaja upravo pokušaj administarcije da diskredituje kritičare rata i Iraku.

Iako su oba doma Kongresa objavila jednonedjeljnu pauzu, jedan broj demokrata je ponovio pozive na kongresnu istragu pomenutog slučaja. Predstavnica demokratske stranke iz Teksasa, Šila Džekson Li /Sheila Jackson Lee/:

“Znamo da će pravosudni sistem učiniti svoj dio posla, ali sada bi Kongres i njegovi čelnici trebalo da pokrenu seriju pretresa o ovom slučaju i njegovoj povezanosti sa ratom u Iraku”.

Republikanci se već dugo ptorive takvom zahtjevu demokrata. Republikanski kongresmen Džek Kingston /Jack Kingston/, potpredsjednik republikanske konferencije u Predstavničkom domu nazvao je Libijevu ostavku adekvatnim činom, ističući kako optužnica nije dokaz Libijeve krivice.

Republikanski senator Kej Bejli Hačinson /Kay Bailey Hutchison/ naglasila je neophodnost da se pravosudni proces odvija bez predrasuda u vezi sa Libijevom odgovornošću, ističući da je optužnica, kako je rekla, znak da proces u toku, a ne da je okončan.

Bivši kandidat demokrata na predsjedničkim izborima, senator Džon Keri /John Kerry/, optužio je Bijelu kuću da je zloupotijebila podatke važne za nacionalnu bezbjednost, koristeći ih kao oružje u borbi protiv kritičara politike administracije u Iraku. Keri je u konkretnom slučaju mislio na ambasadora Džozefa Vilsona koji se među prvima usprotivio Bušovim opravdanjima invazije Iraka.

No i pored poziva demokrata na početak kongresne istrage, vođa republikanske većine u Senatu, Bil Frist /Bill Frist/ obajvio je u posebnom saoštenju da Senat neće istraživati otkrivanje identiteta agenta CIA-e Valeri Plejm.

XS
SM
MD
LG