Linkovi

Predsednik Buš razgovarao sa predsednikom vlade Makedonije Vladom Bučkovskim


Predsednik SAD razgovarao u Beloj kući sa predsednikom vlade Makedonije, Vladom Bučkovskim, koji u zvaničnoj višednevnoj poseti od administracije u Vašingtonu traži podršku za članstvo svoje zemlje u NATO-u, najkasnije do 2008. godine.

Američki predsednik je pred novinarima rekao da je u razgovoru sa Bučkovskim bilo reči o planovima za prijem Skoplja u Zapadni vojni savez i pohvalio je Makedoniju zato što je, kako je rekao, svetu pokazala da različiti narodi mogu da koegzistiraju, u miru.

Pohvale Makedoniji, američki predsednik je uputio i zbog učešća njenih trupa u vojnim operacijama u Iraku i Avganistanu.

Premijer Bučkovski je nakon razgovora saopštio da će makedonski vojnici u sastavu koalicionih snaga ostati i u Iraku i u Avganistanu dok god to pode potrebno.

Bučkovski je razgovarao i sa sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom, a u sredu uveče će svečano otvoriti i zgradu nove makedonske ambasade u Vašingtonu.

Bučkovski je ranije, na skupu u organizaciji ovdašnje konzervativne fondacije Heritidž govorio i o predstojećim pregovorima o budućem statusu Kosova.

U tom kontekstu, pozicija vlade u Skoplju, kazao je premijer Bučkovski, zasnovana je na principu iza koga stoji i međunarodna zajednica – nepromenjivosti granica i demarkaciji granice Makedonije sa Kosovom prije definitivne odluke o kosovskom međunarodno-pravnom statusu.

Bučkovski je rekao i da će Makedonija prihvatiti svako rješenje koje bude u interesu regionalne stabilnosti i ubrzanja evro-atlanskih integracija balkanskog regiona.

XS
SM
MD
LG