Linkovi

SCG počinje pregovore sa EU 7. novembra


Potpredsjednik srpske vlade, Miroljub Labus, boravio je u službenoj posjeti Briselu gdje je vodio, kako sam naglašava, "pregovore o pregovorima". Dogovor sa sastanka u ponedeljak je da se pregovori o Sporazumu o stabilizciji i pridruživanju vode dvanaest narednih mjeseci - od novembra ove, do novembra naredne godine.

Državna zajednica će sa Briselom imati tri runde oficijelnih i šest rundi tehničkih pregovora, dogovoreno je na današnjem sastanku delegacije iz Beograda i Podgorice sa predstavnimcima Evropske komisije.

"Sedmog i osmog novembra je prvi sastanak u Beogradu. Teme su zajedničke i za jedan i za dva koloseka- politički dijalog, opšte principe, regionalnu saradnju i saradnju u drugim oblastima kao što je obrazovanje i transport i imamo finansijsku saradnju", kaže potpredsjednik srpske vlade, Miroljub Labus.

Za potpredsjednika Vlade Srbije rok od 12 mjeseci za pregovore se može stmatrati i kratkim, posebno uz činjenicu da bi, ukoliko pregovori ne budu tekli kako je predvidjeno, taj rok mogao da bude znatno duži. Po njemu, treba obratiti pažnju na nekoliko tačakakoje bi mogle pokvariti planiranu dinamiku:

"Naravno da postoje dve stvari koje su važne i koje mogu da utiču na ceo proces- to je saradnja sa Haškim tribunalom i referendum u Crnoj Gori. To mi ovog momenta nismo razgovorali zato što smo razgovarali o tehničkim pripremama kako to sve na tom nivou da obavimo".

Labus naglašava da se za sada pristup "dvostrukog kolosjeka " pokazao dobrim i da bi mogao dovesti do uspješnog zaključenja pregovora sa Briselom.

Šef diplomatije Crne Gore, Miodrag Vlahović, ukazao je na važnost saradnje sa Haškim sudom, koja bi, ukoliko se ne ispuni u očekivano vrijeme i do kraja, mogla iznimno otežati pregovrački proces ne samo za Srbiju, nego i za Crnu Goru.

"Crna Gora očekuje da će to biti učinjeno na način i u vrijeme kako je predvidjeno zbog toga što je to i danas indirektno ali sasvim jasno pomenuto da to može da bude najveća i najozbiljnija prepreka da imamo ove jednogodišnje pregovore koji se tiču stabilizacije i pridruživanja".

Vlahović ističe da je tokom briselskih razgovora nedvosmisleno istaknuto da pregovarački proces ne može da bude pod uticajem neriješenog stanja na Kosovu i putanja njegovog statusa, te "najavljenog, apsolutno legitimnog" referenduma u Crnoj Gori. Isto tako, on naglašava da ni pregovarački proces neće imati ulogu nečega što bi trebalo da preduprijedi rezultate, kako Vlahović kaže, "procesa koji je za Crnu Goru veoma značajan i komplementaran sa pregovorima kao političkim prioritetom".

XS
SM
MD
LG