Linkovi

Kongres razmatra predlog zakona koji bi zaštitio novinare


Ta mera stiče sve veću podršku pošto je novinar Njujork Tajmsa, Džudit Miler, nedavno provela 85 dana u zatvoru zato što je odbila da otkrije svoje izvore u federalnoj istrazi povodom otkrivanja identiteta tajnog agenta Centralne obaveštajne agencije.

Zakonski predlog o slobodnom protoku informacija podnet je u Predstavničkom domu i Senatu još u januaru ove godine. Medjutim, posle hapšenja novinara Njujork Tajmsa, Džudit Miler, zbog toga što je odbila da otkrije svoje izvore poverljivih informacija, taj zakonski predlog ponovo privlači pažnju i stiče podršku većeg broja zakonodavaca. U centru istrage povodom otkrivanja identiteta tajnog agenta Centralne obaveštajne agencije, Valeri Plejm, su, navodno, politički savetnik predsednika Buša, Karl Rov i šef osoblja potpredsednika Čejnija, Luis Libi. Muž Valeri Plejm, bivši ambasador Džozef Vilson, je kritikovao politiku administracije u Iraku i rat u toj zemlji, zbog čega se sumnja da je otkrivanje identiteta njegove supruge predstavljalo osvetu nekog u administracije za njegove stavove. Džudit Miler nije objavila izveštaj o tom slučaju, ali je ipak poslata u zatvor zbog nepoštovanja suda nakon što je odbila da svedoči pred velikom porotom. Milerova je oslobodjena posle 85 dana provedenih u zatvoru pošto je pristala da svedoči, tvrdeći da ju je Luis Libi oslobodio daljeg čuvanja tajne u pogledu njihovih razgovora. Džudit Miler je, u svedočenju pred pravosudnim odborom Senata, zatražila donošenje federalnog zakona o zaštiti novinara.

«Ovde sam zato što verujem da se slažete da su mediji, koji nisu pod pritiskom i koji se ne mogu ućutkati, važni za održanje slobode i demokratije, mada ponekad mogu da iritiraju.»

En Gordon, glavni urednik dnevnika «Filadelfija Inkvajerer», podržala je zahtev Džudit Miler.

«Novinari ne bi trebalo da budu pozivani da svedoče i da pomažu tužiocima ili drugim vladinim pravnicima da obave svoj posao. Mi nismo poluga vlade, već nešto posebno i trebalo bi da budemo tretirani na taj način.»

Medjutim, Sekretarijat za pravosudje se protivi ovom zakonu, ukazujući da bi to umanjilo sposobnost vlade da primenjuje zakone, vodi borbu protiv terorizma i štiti nacionalnu bezbednost. Čak Rozenberg je federalni tužilac u Teksasu.

«U najhitnijim slučajevima taj zakon bi nas sprečio da brzo dodjemo do potrebnih informacija upravo kada su one neophodne da bi se zaštitila zemlja.»

Medjutim, predsedavajući senatskog odbora za pravosudje, republikanac iz Pensilvanije, Arlin Spekter, smatra da postoji potreba za ovim zakonom. On je svoj komentar uputio novinarima prisutnim na pretresu.

«Vaši izveštaji u kojima otkrivate korupciju, loše upravljanje ili zloupotrebu ovlašćenja su od suštinske važnosti. Radi se o suprotstavljenim interesima da se krivični zakon sprovede, a da se istovremeno zaštite interesi nacionalne bezbednosti. Ali, mi smo ovde da bi to postigli.»

Bio je to drugi pretres ove godine koji je senatski odbor za pravosudje održao o pitanju zaštite novinara.

XS
SM
MD
LG