Linkovi

Slovenački predsednik uputio pojašnjenja svoje izjave o Kosovu i Metohiji


Predsednik Slovenije poručio je vlastima u Beogradu da smatra kako je sporazum o budućem statusu Kosova nezamisliv bez kompromisa i poštovanja prava srpskog naroda na Kosovu i legitimnih interesa Srbije. Taj stav Ivo Vajgl preneo je šefu diplomatije državne zajednice Vuku Draškoviću uz objašnjenje da Drnovšek želi da doprinese početku pregovora o budućem statusu Kosova, a da će se o ishodu dogovoriti Beograd, Priština i međunarodna zajednica.

Eksplicitni interes Slovenije je da maksimalno podržava evropsku perspektivu Srbije i Crne Gore i celog regiona Zapadnog Balkana, istakao je Vajgl i zatim dodao da je sada uoči pregovora potrebno više razgovarati kako bi znali šta i jedni i drugi mislimo o problemima koji će biti predmet tih pregovora.

Branislav Radulović : Srbija u regionu nema dobrog partnera sa kojim bi imala dobre odnose

Vladajuća SDP ocijenila je da, nakon konflikta Srbije sa Makedonijom, ovaj diplomatski incident sa Slovenijom pokazuje da Beograd komplikuje odnose sa susjedima.

"Danas možemo reći da Beograd nema u svom okruženju bilo kog ozbiljnijeg partnera za koga može kazati da ima dobre odnose", kazao je portparol SDP-a Branislav Radulović.

Radulović je ocijenio da je potez predsjednika Državne zajednice Svetozara Marovića najvjerovatnije uslovljen politikom zvanične Srbije.

I dok se u crnogorskoj opoziciji, vjerovatno zadovoljni Marovićevim potezom, ne oglašavaju, ćute i predstavnici Đukanovićeve DPS čiji je Marović potpredsjednik. U svemu je nesporno to da otkazivanje gostoprimstva Drnovšeku nije saglasno sa zvaničnom politikom Crne Gore kojoj je upravo Slovenija najbliskiji partner u regionu.

XS
SM
MD
LG