Linkovi

Haradinaj bez javnih nastupa do kraja žalbenog postupka


Jedan od bivših vodja OVK Ramuš Haradinaj, optužen za zločine nad kosovskim Srbima, neće moći da javno politički deluje na Kosovu do kraja žalbenog postupka pred Haškim tribunalom.

Sudsko veće Karmela Adjijusa koje je Haradinaju prvo dozvolilo da javno deluje dok na slobodi čeka na početak sudjenja, a zatim tu odluku suspendovalo zbog žalbe koju je uložilo Tužilaštvo, danas je praktično produžilo tu suspenziju na neograničeno vreme. Haradinaj, naime, neće moći da učestvuje u političkom životu na Kosovu sve dok apelaciono veće Haškog tribunala ne odluči da li će usvojiti argumente Tužilaštva koje smatra da bi to ugrozilo žrtve i svedoke i bilo neopravdani presedan, budući da nijednom drugom političaru optuženom za ratne zločine nije dozvoljeno da se na privremenoj slobodi bavi politikom.

Rok za donošenje odluke apelacionog veća nije propisan. U trenutku kada je u martu ove godine bila objavljena optužnica protiv njega, Haradinaj je bio premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova. On je odmah podneo ostavku i dobrovoljno se predao Tribunalu, a u junu je pušten na privremenu slobodu, pošto je sudsko veće usvojilo stav UNUMIK-a da bi to pozitivno uticalo na stabilnost pokrajine.

Odbrana je posle tri meseca zatražila da Haradinaju bude dozvoljeno i da se u ograničenoj meri bavi javnim političkim radom, Unmik je ocenio da bi i to bilo blagotvorno za stabilnost Kosova, a sudsko veće je većinom glasova to dozvolilo.

Glavna tužiteljka Del Ponte je saopštila da je tom odlukom "konsternirana", a zatim je uložila oštru žalbu u kojoj je, pored ostalog, naznačila da medjunarodne sudija imaju teškoće da shvate realnost "uznemiravanja žrtava i svedoka i nejake vladavine prava" na Kosovu. Haradinaj je u 37 tačaka optužen za progon i zločine protiv čovečnosti nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima u okolini Dečana, gde je on bio zapovednik "operativne zone Dukadjin" OVK, u proleće i leto 1998.


XS
SM
MD
LG