Linkovi

Ramsfeld izrazio zabrinutost zbog povećanja raketnih sposobnosti Kine


Ramsfeld je takođe ponovo izneo sumnje u pogledu zvaničnog vojnog budžeta Pekinga, uprkos tome što je kineski ministar odbrane pokušao da umanji strepnje u vezi sa tim. Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je danas u kineskoj Vojnoj akademiji rekao okupljenim visokim oficirima da bi Kina trebalo da obelodani više podataka o svojem vojnom programu, dodavši da ga brine jedan novi element tog programa.

«Kina, naravno, pojačava svoje raketne snage i omogućuje im da dopru do raznih područja u svetu, prilično van Pacifičkog regiona. Taj napredak u kineskoj ofanzivnoj strateškoj sposobnosti pokreće određena pitanja, posebno u pogledu razvojnih elemenata koje druge strane ne razumeju u potpunoj meri.»

Donald Ramsfeld je izneo takve strepnje dan pošto je postao prvi strani zvaničnik koji je posetio novo sedište kineske strateške raketne komande. Zapovednik tog štaba je tom prilikom pokušao da ga uveri da Kina neće prva upotrebiti nuklearno oružje u bilo kojem sukobu. To je inače poslednje od nekoliko pitanja koja je Ramsfeld pokrenuo na sastancima sa kineskim zvaničnicima. Takođe je više puta pomenuo nešto što je nazvao kineskim zalaganjem za regionalne organizacije koje isključuju Sjedinjene Države, zatim odbijanje Kine da dozvoli Sjedinjenim Državama da posmatraju vojne vežbe sa drugim zemljama i nastojanje Kine da ubedi centralnoazijske države da isteraju američke snage koje učestvuju u operacijama u Avganistanu.

Ramsfeld je takođe istakao protivrečnosti u vezi sa kineskim vojnim budžetom. Kineski ministar odbrane, Ćao Gangčuan, je pokušao da ublaži Ramsfeldove strepnje, rekavši da Kina javno iznosi sve svoje vojne troškove. Nešto kasnije, američki zvaničnici su ukazali da te protivrečnosti po svemu sudeći donekle nastaju zbog razlika u obračunavanju budžeta. Ipak, Donald Ramsfeld je danas ponovo pokrenuo to pitanje na Vojnoj akademiji, koja je u stvari institut za strateška istraživanja u okviru kineske moćne Centralne vojne komisije.

«Prema našem zakonu, Sekretarijat za odbranu treba svake godine da izda izveštaj o vašim vojnim sposobnostima. Taj izveštaj pripremaju eksperti na osnovu svih vrsta informacija, uključujući one koje su dostupne i konsultacije sa stručnjacima iz celog sveta. I kao što ste mogli da pročitate, izveštaj sugeriše da su stvarni troškovi vaše zemlje otprilike dva do tri puta veći od onoga što govore objavljeni podaci.»

Portparol sekretara za odbranu Lorens Dirita, na pitanje zbog čega Ramsfeld ponovo pokreće temu budžeta, rekao je da je ponavljanje korisno. Na pitanje da li je sekretar za odbranu zadovoljan onim što je čuo u Pekingu, Dirita je odgovorio da njegov šef nije ni očekivao definitivne odgovore na bilo koje pitanje i da je više hteo da iznese sopstvene bojazni i bolje shvati način na koji Kinezi razmišljaju o tim temama, što je i uspeo.

XS
SM
MD
LG