Linkovi

Kineski astronauti bezbedno se vratili na zemlju


Kina je saopštila da se njen drugi svemirski let sa ljudskom posadom završio sa uspehom i da će znatno doprineti nacionalnom ujedinjenju. Letelica Šenžu 6 provela je pet dana u orbiti, a za to vreme astronauti su obavljali naučne eksperimente koji će, kako stoji u zvaničnom saopštenju, unaprediti buduća svemirska istraživanja. Danijel Šarf izveštava iz Pekinga.

Osećaj nacionalnog ponosa prostrujao je zemljom kada se, rano jutros, svemirska letelice Šenžu 6 bezbedno spustila u pokrajini Unutrašnja Mongolija. Govoreći nekoliko sati po sletanju, direktor Inženjerijskog odeljenja za svemirske letove sa ljudskim posadama Tiang Šianming, rekao je da ovaj uspeh pokazuje da se Kina nalazi medju najboljima u svetu na polju nauke i tehnologije.

Verujemo, rekao je Tiang, da će ovaj veliki uspeh inspirisati snažan patriotizam, nacionalni ponos i jedinstvo, da će podstaći entuzijazam za naučna istraživanja i originalnost, da će dovesti do snažnog napretka nauke u našoj zemlji, ojačati snagu naše nacije i težnju ka obnovi i prosperitetu čitave Kine.

Tiang je rekao kako se Kina nada da će obučiti i žene astronaute i izgraditi svemirsku stanicu, ali da će sledeći korak biti izlazak u slobodni prostor, do 2007. godine. Državni mediji navode jednog od istaknutih članova kineskog Kongresa, Vua Banguoa, koji je rekao da će uspeh ove misije unaprediti medjunarodni status Kine i njenu snagu i da će ljude okupiti oko Komunističke partije.

Funkcioneri kažu da će to podstaći i kineski biznis lansiranja komercijalnih satelita, kako poverenje u kineske rakete bude raslo. Tiang Šianming je rekao da je lansiranje svemirske letelice koštalo vladu 110 miliona dolara, ali su državni mediji preneli i izjavu jednog kineskog naučnika, koji je rekao da je Kina na svoj program svemirskih istraživanja utrošila 2 milijarde i 300 miliona dolara.

Do drugog kineskog leta sa ljudskom posadom došlo je dve godine posle slanja prvog kineskog astronauta u orbitu, i skoro 40 godina pošto su to učinili Sovjetski Savez i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG