Linkovi

Baroso u Beloj kući razgovarao sa američkim predsednikom o situaciji na Balkanu


Posle susreta sa predsednikom Bušom, Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso se u eksluzivnoj izjavi za Glas Amerike osvrnuo na situaciju na Balkanu.

Baroso je rekao da je sa predsednikom Bušom razmotrio situaciju na Balkanu i da je zaključeno da SAD i EU dele iste ciljeve u pogledu tog regiona.

Baroso je dodao da je obavestio američkog predsednika da je cilj Evropske unije da većina, ako ne sve zemlje Balkana, jednog dana postanu članice unije.

"Verujemo da možemo da donesemo stabilnost tom regionu", rekao je Baroso. "U stvari, smatramo da je i sam izgled za ulazak u uniju je jedan od faktora stabilizacije tog regiona".

Saglasnost i zajedniko delovanje na globalnom planu

Predsednik SAD Džordž Buš i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo razgovarali su sa novinarima, nakon sastanka u Beloj Kući, tokom koga su razmotrili i pitanja globalnog širenja demokratije, poštovanja ljudskih prava i slobodne trgovine.

Predsjednik Buš je rekao da je Barosu rekao da je suštinski važno da Evropljani vide da Amerika poštuje i drži do dobrih odnosa sa evropskim državama, da želi uspješnu Evropsku uniju i saradnju u ostvarenju nekih ambicioznih planova, poput globalnog širenja slobode i demokratije. Predsjednik Buš je rekao da su razgovori sa Barosom bili takođe fokusirani na inicijative promocije slobodne i fer trgovine i aktivnosti kako bi se u pregovorima u okviru Svetske trgovinske organizacije ostvario pomak. Predsednik je rekao da je izuzetno zadovoljan stavovima koje je čuo od evropskog zvaničnika i naglasio neophodnost budućeg zajedničkog djelovanja Sjedinjenih Država i EU.

Predsednik Evropske komisije, Baroso, saglasio se sa ocjenama američkog predsjednika podsjetivši da američko-evropski poslovni aranžmani čine 40 odsto globalne trgovinske razmjene i da se preko Atlantika dnevno razmjene roba i usluge vrijedne milijardu dolara. U zajedničkom nam je interesu da se globalno tržište otvori i sa optimizmom očekujemo razgovore u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, rekao je Baroso.

XS
SM
MD
LG