Linkovi

Vlahović u Vašingtonu: Referendum u Crnoj Gori najkasnije krajem aprila 2006.


Crna Gora namjerava da referendum o državnom statusu održi najkasnije do kraja aprila naredne godine i nema namjeru da udovolji zahtjevima za odlaganje izjašnjavanja svojih građana za kraj 2006. godine. To je danas, na crnogorsko-američkom forumu, u centru za međunarodne i strateške studije, ovdje u Vašingtonu saopštio crnogorski ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović.

U razgovoru za Glas Amerike, crnogorski šef diplomatije pojašnjava da odlaganje crnogorskog referenduma nije uputno prilagođavati pregovorima o statusu Kosova, što je sugerisano sa određenih međunarodnih adresa, jer – kako kaže – kada se govori o pregovorima o kosovskom statusu, izvjestan je samo njihov početak prije kraja ove godine.

Vlahović je upozorio i da se pitanje statusa Kosova mora razmotriti pažljivo kako Kosovo ne bi "postalo Bliski istok Evrope".

Vlahović je, govoreći, na crnopgorsko-američkom forumu odbacio ideju o teritorijalnim kompenzacijama u predstojećem rešavanju balkanskih sporova, ističući da se svaki slučaj mora posmatrati u već postojećim okvirima.

"Nisam saglasan sa idejom da Srbija može da izgubi Crnu Goru, jer Crna Gora nije dio Srbije", rekao je Vlahović.

Odovarajući na pitanja predstavnika Evropske komisije u Vašingtonu, Vlahović je rekao da referendumski proces u Crnoj Gori neće ugroziti pregovore o stabilizaciji i asocijaciji i da Podgorica smatra da je «princip regate u kontekstu priključenja država Zapadnog Balkana EU, koji će potrajati i deceniju, najadekvatniji».

Vlahović je rekao i da ne očekuje iznenađenja u vezi sa izvještajem Venecijanske komisije o zakonu o referendumu, imajući u vidu da je «isti zakon ista međunarodna institucija već pozitivno ocijenila».

Vlahović kaže da će referendum o državnom statusu Crne Gore doprinijeti stabilizaciji regiona i da će biti organizovan «u demokratskom ambijentu, po najvišim međunarodnim standardima i bez nasilja».

Međunarodna zajednica, u prvom redu Evropska unija, smatra Vlahović, trebalo bi da – imajući u vidu – njen potpis na Beogradskom sporazumu – ohrabri demokratsko izjašnjavanje koje će dovesti do rezultata koji je održeiv i kredibilan. U tom kontekstu, on očekuje međunarodnu podršku onim strukturama u regionu koje doprinose evroatrlanskim integrativnim procesima.

Pravila koja su dobra za Evropu, moraju biti dobra i Crnoj Gori, naglašava crnogosrki ministar inostranih poslova.

Ministar Vlahović za naš program kaže da vlada u Podgorici podržava aktivniju ulogu SAD u procesima na Balkanu jer je svaki angažman Vašingtona u regionu u proteklih 15 godina rezultirao korisnim rešenjima za sve.

Ministar Vlahović je u Vašingtonu razgovarao sa zvaničnicima u Pentagonu i Stejt Dipertmentu. U utorak uveče putuje u Kanadu gdje će, između ostalog razgovarati sa pomoćnikom ministra inostranih poslova za bilateralne odnose i čelnicima kanadske Agencije za medjunarodni razvoj (CIDA).

Halcel: Vašinhgton će podržati organizaciju referenduma u Crnoj Gori

Majkl Halcel doskorašnji visoki savjetnik u Odboru za spoljnopolitička pitanja američkog Senata, kaže da je pravo na referendum Crnioj Gori garantovano Ustavnom poveljom. Halcel za Glas Amerike kaže da vjeruje da će Vašington podržati organizaciju referenduma u Crnoj Gori.

«Siguran sam da će američka vlada podržati održavanje referenduma. To je nešto što je prethodno dogovoreno», kaže Halcel.

XS
SM
MD
LG