Linkovi

Nova tehnologija menja način na koji funkcionišu veštački udovi


Džesi Saliven iz Tenesija, državi na jugu Sjedinjenih Država, ima najsavršeniju veštačku ruku – koja reaguje na njegove misli. Džesi Saliven je bio radnik na dalekovodu, zaljubljen u pecanje i prirodu. Međutim, sve se to promenilo posle udara struje visokog napona na žici na kojoj je radio. Džesi Saliven danas zna šta za njega može da učini vrhunska tehnologija. Lekari su iskoristili nerve koji su nekada povezivali njegove ruke i spojili ih sa grudnim mišićima. Ti nervi mu sada omogućuju da savije veštački lakat i otvori i zatvori veštačku šaku - kada pomisli na to.

Lekar proverava da li je u veštačkom udu uspostavljen čak i nekakav osećaj dodira. Drugim rečima, senzori su prikačeni na njegove grudi i povezani sa presađenim nervima. Kada Džesi u sebi kaže «okreni zglob», deo njegovog grudnog mišića se zgrči i senzori na grudima poručuju njegovoj kompjuterizovanoj ruci da okrene zglob. Bil Lajmhaus, specijalista za protetiku, kaže da se u tom polju postiže veliki napredak, ali da su veštački udovi poput ovog Salivenovog još u eksperimentalnoj fazi.

«Mislim da je napredak u proteklih pet godina desetostruk u odnosu na ono što je postignuto u prethodnih deset godina», kaže ovaj protetičar, dodajući da je proteza koju nosi Džesi Saliven glomazna i neizbalansirana i da pokreti ruke treba da budu brži. Ali, iz Džesijeve perspektive, učešće u ovom eksperimentu mu je potpuno promenilo pogled na život.

«Odvelo me je iz depresije u stanje velike nade i svetliju budućnost.»

Džesi Saliven naglašava da niko ne želi da izgubi ruku ili bude onemogućen da radi stvari koje život čine vrednim.

XS
SM
MD
LG