Linkovi

Ešdaun: Nije vreme za promenu naziva aerodroma


Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun saopštio je danas da nije rekao "ne" promeni naziva Medjunarodnog aerodroma u Sarajevu u "Alija Izetbegović", već da "još uvek nije vreme za to".

"Nadam se da će jednog dana biti moguće na ovakav način odati počast Aliji Izetbegoviću. U konkretnom slučaju nisam izjednačio i neću izjednačavati Izetbegovića i Karadžića. On je naglasio da promena naziva sarajevskog aerodroma zahteva širu debatu i da se pri tome moraju uzeti u obzir mišljenja gradjana širom BiH.

Ešdaun je u petak suspendovano Odluku o preimenovanju Medjunarodnog aerodroma Sarajevo u ime Alije Izetbegovića. Visoki predstavnik u BiH je tada saopštio da će u narednih deset dana najaviti i novi postupak kojim će se obezbediti da svi medjunarodni aerodromi u BiH mogu biti preimenovani samo nakon opsežnih konsultacija i odobrenja nadležnih institucija na državnom nivou.

On je naveo da je nekoliko ambasadora Upravnog odbora Saveta za implementaciju BiH izrazilo svoju duboku zabrinutost zbog nedavne odluke o preimenovanju glavnog medjunarodnog aerodroma u Sarajevu.

"Odluka o preimenovanju Medjunarodnog aerodroma Sarajevo, u multietničkoj zemlji kakva je BiH, koja je prošla kroz tragičan rat, neće doprineti procesu pomirenja, već će ga ugroziti", objasnio je Ešdaun.

Bošnjački član Predsedništva BiH Sulejman Tihić inicirao je nedavno preimenovanje nekih ulica u BiH i medjunarodnog aerodroma u Sarajevu, u ime Alija Izetbegović.


XS
SM
MD
LG