Linkovi

Buš: Irački birači zadali udarac teroristima


Demokrate, medjutim, smatraju da bi predsednik trebalo da učini više i da uključi veći broj iračkih Sunita u politički proces. Predsednik Buš je rekao da je održavanje referenduma o ustavu u Iraku od ogromnog značaja u istoriji Bliskog istoka.

“Irački birači su glasajući na referendumu zadali težak udarac teroristima i uputili jasnu poruku svetu: Iračani će odlučiti o budućnosti svoje zemlje mirnim izbornim procesom, a ne nasilnom pobunom. ”

U nedeljnoj radio poruci predsednik je rekao da referendum predstavlja presudan korak za Irak u maršu ka demokratiji. Svakim korakom u tom maršu, rekao je predsednik, vizija Al Kaida o tom regionu postaje sve udaljenija.

Čitajući pismo, koga su se SAD domogle, koje je napisao zamenik glavnog lidera Al Kaide, jordanskom ekstremisti Abu Musab al-Zarkaviju, koji rukovodi najvećim delom pobune u Iraku, predsednik je rekao da to pismo pokazuje da al Kaida namerava da stvori od Iraka bazu za teroriste i region za organizovanje napada na druge zemlje, uključujući SAD.

“Teroristi znaju da je jedina šansa za njihov uspeh da slome našu volju i da nas primoraju da se povučemo. U pismu se ukazuje na Vijetnam kao model i da Amerika može da se prisili da se povuće. Teroristi prave veliku grešku, Amerika se neće povući i mi nećemo odustati od naše odgovornosti.”

U radio poruci Demokrata, penzionisani general Vesli Klark je rekao da je ustavni referendum važan politički dogadjaj, ali, da to nije kraj priče, mada se saglasio sa predsednikom Bušom da bi povlačenje američkih snaga iz Iraka ohrabrilo teroriste.

“Mi shvatamo važnost Iraka i naše borbe u toj zemlji, ali smo zbog toga toliko i frustrirani pošto predsednik nije dao jasne odgovore na neka osnovna pitanja. Predsednik Buš bi trebalo da iznese plan kako da se iračka vojska osposobi i preuzme odgovornost za bezbednost zemlje.”

Prosta većina birača na referendumu u Iraku je potrebna da bi ustav bio usvojen, ali neće biti usvojen ako ga odbace dve trećine birača u najmanje tri pokrajine.

XS
SM
MD
LG