Linkovi

Pregled ekonomskih vesti


Tokom ove nedelje, Indija je napravila krupnu odluku u vezi sa svojom avioindustrijom, trgovinski pregovori u Ženevi naišli su na zastoj, dok je jedan visoki ekonomski funkcioner izjavio da fleksibilnost pomaže američkoj privredi da opstane u teškim vremenima.

Ugovor o kupovini Boingovih aviona, vredan osam milijardi dolara, postao je za stepen realniji u četvrtak, kada je indijska državna aviokompanija Er Indija dobila odobrenje važnog odbora indijskog parlamenta za kupovinu 68 aviona. Ugovor obuhvata i Boingov najnoviji model 787, nazvan Drimlajner, kao i avione tipa 777. Novinske agencije izveštavaju da su pregovori o cenama u poodmakloj fazi, ali da je za sklapanje ugovora potrebno i odobrenje kabineta. Indijska ekonomija je u ekspanziji pa snažno podstiče avio saobraćaj.

Tržišta poljoprivrednih proizvoda bila su tema razgovora trgovinskih funkcionera iz razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, ove nedelje u Ženevi. Medjutim, oni nisu uspeli da ubede Evropsku uniju da pristane na značajna smanjenja subvencija njenim poljoprivrednicima. Ministri iz Indije i Brazila pridružili su se Sjedinjenim Državama u pozivanju Evropske unije da smanji te subvencije. Cilj ovih razgovora, koji će se nastaviti iduće nedelje, jeste tvrdjivanje platforme za globalni trgovinski dogovor uoči samita Svetske trgovinske organizacije, planiranog za decembar u Hong Kongu.

Dok trgovinski pregovarači ne popuštaju u svojim stavovima, predsednik američke Centralne banke, Alen Grinspen, rekao je da je ”fleksibilnost tržišta“ pomogla Sjedinjenim Državama da prilično dobro prebrode naglo povećanje cena energije. Medjutim, strah od inflacije u Americi pojačan je posle saopštenja Sekretarijata za trgovinu da su cene uvezene robe porasle u avgustu za 2,3 odsto, što je najveći skok za poslednjih 15 godina.

XS
SM
MD
LG