Linkovi

Izveštaj Fonda UN o svetskoj populaciji


U izveštaju UN o svetskoj populaciji upućuje se apel svetskim liderima da ispune svoja obećanja, okončaju diskriminaciju žena i povećaju finansiranje zdravlja i obrazovanja žena da bi se smanjilo globalno siromaštvo.

U godišnjem izveštaju Fonda UN o svetskoj populaciji -UNFPA- upozorava se da neće biti uspeha u smanjenju siromaštva bez ulaganja sredstava u dobrobit žena.

U tom izveštaju, koji je objavljen i u nekoliko drugih lokacija, uključujući Bankok, London i Njujork, navodi se da se diskriminacijom žena podrivaju programi za razvoj i nanosi šteta produktivnim sposobnostima žena.

U izveštaju se upućuju apeli svetskim liderima da ispune obećanja data tokom milenijumskog samita 2000. godine da će podržati investicije za žene i omladinu. Takodje se navodi da su potrebni bolja zdrvastvena nega i obrazovanje da bi se unparedili uslovi za žene i decu.

Izvršni direktor UNFPA, Toraja Ahmed Obaid, izjavila je u svojoj video prezentaciji kojom je obeleženo objavljivanje izveštaja, da je polna jednakost cilj koji bi trebalo da se ostvari u skladu sa Milenijumskim ciljevima UN za 2015. godinu.

“Jednakost polova i unapredjenje položaja žena jedan je od osam Milenijumskih ciljeva za razvoj. Naglasak na jednakosti polova baziran je na činjenici da unapredjenje života žena istovremeno predstavlja unapredjenje podrodične zajednice i same zemlje. Drugim rečima, to je progres za sve.”

U pomenutom izveštaju naglašava se sve veća razlika izmedju bogatih i siromašnih zemalja. Smrtnost novorodjenčadi u razvijenim zemljama iznosi osam na hiljadu porodjaja, u poredjenju sa 94 smrtna slučaja na hiljadu porodjaja u najsiromašnijm zemljama. Životni vek u razvijenim zemljama je oko 80 godina, dok u najmanje razvijenim pada na 50 godina. U zemljama podsaharske Afrike zahvačenim pandemijom side, kao što su Bocvana, Lesoto i Svaziland, životni vek je ispod 35 godina.

Predstavnik UNFEP-a u Tajlandu, Garimela Giridar, rekao je da su zdravsteni problemi povezani sa radjanjem, uključujući sidu, glavni uzroci bolesti i smrti žena i devojaka uzrasta izmedju 15 i 44 godine. Mnogi životi, rekla je ona, mogli bi da budu spašeni obezbedjivanjem dodatnih društvenih sredstava.

“Povećanjem ulaganja u obrazovanje, dobre ekonomske mogućnosti, zaštitu ljudskih prava i reproduktivnog zdravlja žena i mladih osoba, moglo bi da oslobodi stotine hiljada ljudi od bede i da sačuva živote 30 miliona dece i dva miliona majki, i spreći širenje virusa side i same bolesti.”

U izveštaju se navodi da su problemi povezani sa trudnoćom i porođajem uzrok smrti 500.000 osoba godišnje.

U nasilju takodje pogine ili se onesposobi više žena širom sveta nego što podlegne raku, što ukazuje na potrebu nacionalne kampanje za suzbijanje nasilja nad ženama.

XS
SM
MD
LG