Linkovi

SAD potvrdjuju aktivni angažman u procesu utvrdjivanja budućeg statusa Kosova


Stanje u kojem se Kosovo nalazi sada prosto je neodrživo, šest i po godina po okončanju sukoba, gradjanima se mora pružiti prilika da odlučuju o svojoj budućnosti, poručio je danas u Prištini američki državni podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns.

Ovo je veoma značajna godina za Kosovo jer će ono izvršiti izbor u procesu definisanja statusa a SAD da će doprinos stvaranju okruženja kako bi razgovori bili uspešni, kazao je Berns i dodao da će njegova zemlja u postojećim uslovima zajedno sa Ujedinjenim Nacijama pomoći procesu definisanja statusa. Sada je vreme za jedinstvo ali se mora izabrati pravo vreme i za kompromis upozorio je američki diplomata uz napomenu da će u jednom veoma kratkom periodu novembru ili decembru ali svakako pre kraja 2005. biti pokrenut dijalog o političkom statusu Kosova.

Berns je jasno naglasio da SAD neće favorizovati nijednu opciju te da kompromis u svakom slučaju mora biti deo predstojećih pregovora a da finalni rezultat treba da omogući svim gradjanima život u miru.

Nakon susreta sa kosovskim administratorom Nikolas Berns imao je odvojene susrete sa predsednikom i premijerom Kosova Ibrahimom Rugovom i Bajramom Kosumijem, predstavnicima opozicije i kosovskih Srba.

Predstavnici srpske liste za Kosovo i Metohiju najveći deo razgovora posvetili su sastavu srpske delegacije tokom predstojećih pregovora. Po mišljenju Gorana Bogdanovića delegacija Srba mora biti jedinstvena a nju će činiti predstavnici sa Kosova i iz Beograda.

XS
SM
MD
LG