Linkovi

Amerikanci sve češće kupuju obnovljene klasične automobile


U Detroitu su ovih dana svečano uvrštena nova imena u Automobilski klub veličanstvenih. Medju njima naći će se i nekoliko tvoraca danas klasičnih automobilskih marki, kao što su Jaguar i Studbejker.

Dok prodaja novih američkih automobila u poslednje vreme beleži pad, restaurirani modeli, proizvedeni pre 30, 40 ili 50 godina, prodaju se kao ”vrući kolači.“ Pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina detroitskom avenijom Vudvord danonoćno su kružili mladići i devojke u ogromnim automobilima, ponosno pokazujući blistave hromirane ukrase i točkove sa belim bokovima. Danas, isti ljudi, uprkos poodmaklim godinama, sa nostalgijom kupuju restaurirane modele. Ali nostalgija nije jedini motiv:

”Mislim da su mnogi od njih nezadovoljni onim što se dogodilo sa deonicama na berzi, kada su ulaganja vezana za tehnologiju jednostavno splasnula.“

Dejv Kini je analitičar časopisa Sports Car Market i jedan od najpoznatijih procenjivača vrednosti obnovljenih starih automobila u Americi. On kaže da oprezni ulagači sada traže nešto što je manje rizično, a istovremeno donosi veće zadovoljstvo. Prema Nacionalnom udruženju auto dilera, povećana potražnja za modelima kao što su Korveta, Mustang ili Tanderberd, naduvala je cenu klasičnih automobila na oko 50 hiljada dolara, odnosto 40 odsto više nego 2000. godine. To je više nego dvostruko od cene mnogih novih automobila. Cene nekih modela sa posebno snažnim motorima penju se i do milion dolara. Automobili se najčešće prodaju preko interneta. Stiv Has, šef odeljenja za klasične automobile pri internet aukcijskoj kući I-bej, kaže da se svake četiri sekunde na internetu proda po jedan klasični automobil:

”Pre svega par godina, ako ste hteli da kupite neki stari Spitfajer ili Alfa Romeo, morali ste da mesecima pretražujete oglase u novinama. Danas, na I-beju imate toliko ponuda da ćete verovatno veoma brzo naći ono što tražite.“

U Americi su se i ranije javljali talasi interesovanja za stare automobile, ali sada milioni pripadnika generacije takozvanih ”bejbi bumera“ imaju i dovoljno novca da se podsete na mladost i kupe neki od automobila popularnih u to doba.

XS
SM
MD
LG