Linkovi

Zvaničnici SZO u Kambodži: Pretnja pandemije ptičijeg gripa realna


Međunarodni zvaničnici koji analiziraju prijetnju širenja ptičijeg gripa iz jugoistočne Azije, borave u Kambodži kojoj su SAD, za prevenciju širenja zaraze dale 1.8 miliona dolara.

Američki sekretar za zdravstvo Majkl Levit rekao je da je donacija Kambodži prvenstveno namjenjena zaštiti i praćenju potencijalnih zaraza.

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije već su upozorili da bi virus H5N1 mogao da mutira i postane prenosiv među ljudima, što će potencijalno izazvati pandemiju. Do sada je od ptičijeg gripa u Aziji umrlo 60 ljudi. Virus je još pronađen u Rusiji, Kazahstanu, Rumuniji i Turkoj.

U Turskoj je, u međuvremenu saopšteno, da su vlasti nastavile pomor živine kako bi se zaustavilo širenje ptičijeg gripa.

Više od 6.000 kokošaka spaljeno je od subote, kada je u provinciji balikesir registrovan ptičiji grip.Zvaničnici kažu da su virus iz Azije prenijele ptice i da juče uvedena zabrana uvoza živine i perja iz Turske u EU, neće previše oštetiti tursku privredu, jer se radi o malim količinama.

XS
SM
MD
LG