Linkovi

Svemirski turista se uspešno Sojuzom vratio na Zemlju


Sojuz se spustio tačno prema planu, u stepama Kazahstana, a ruske zemaljska posada ga je brzo pronašla. Ubrzo po tom iz kapsule su izašli ruski komonaut Sregej Krikaljov, američki astronaut Džon Filips i biznismen Gregori Olsen.

Krikaljov i Filips su proteklih 6 meseci proveli na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Gregori Olsen je inženjer elektronike i naučnik, koji u Prinstonu u državi Nju Džersi ima kompaniju koja proizvodi senzore za civilnu i vojnu upotrebu. On je naglasio da je srećan što se vratio.

Neki ga smatraju trećim “svemirskim turistom”, posle amerikanca Denisa Tita 2001. i južno-afrikanca Marka Šatlvorta, 2002. Gospodin Olsen je platio 20 miliona dolara za osmo-dnevno putovanje, ali ukazuje da je tokom boravka u svemiru mogao da vrši razne eksperimente. Jedan od njih je bio uticaj produženog boravka u svemiru na mikrobe. 59-o godišnji Olsen je takođe trebao da ispita neke od senzora koje njegova firma proizvodi.

Direktor ruske svemirske agenicje, Anatolij Perminov, ukazao je da je Olsen “teško radio kako bi ostvario svoj san” i da je uspeo da ispuni sve medicinske i fizičke pripreme kroz koje moraju da prođu astronauti. Tri člana posade su posle toga odletela u Moskvu, kako bi podneli izveštaj o letu.

Amerikanac Vilijam Mek Artur i Rus Valerij Tokarev boraviće na Međuarodnoj svemirskoj stanici tokom narednih 6 meseci. Oni bi trebali da obave dva izlaska u svemir i niz naučnih eksperimenata. Letilice Sojuz predstavljaju jedinu raspoloživu vezu za posade i teret prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, od kako je NASA obustavila letove šatla posle gubitka orbitera Kolumbija 2003., kada je poginulo svih 7 astronauta.

Orbiter Diskaveri je poleteo proteklog jula, ali su problemi sa izolacionom penom izazvali dalja odlaganja. Istovremeno, letilice Sojuz u proteklih 30 godina nisu imale nikakvih značajnijih problema. Međutim, ruska svemirska agencija je pre nekoliko dana doživela nesreću kada su dve rakete, bez posada, izgubljene. Na jednoj od njih se nalazio evropski satelit koji se tom prilikom raspao i pao u arktički okean.

XS
SM
MD
LG