Linkovi

Oli Ren u Beogradu otvorio pregovore EU sa Srbijom i Crnom Gorom


Evropski komesar za proširenje Oli Ren označio početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, i odmah upozorio da bi oni mogli biti usporeni odvajanjem Crne Gore pa čak i prekinuti zbog nedovoljne saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.

Oli Ren je poručio građanima Srbije i Crne Gore da će sporazum, pored političkog dijaloga i regionalne saradnje, biti od koristi jer će "predvideti proširenje robne razmene, što će dovesti do priliva novih investicija i otvaranja novih radnih mesta u zemlji".

I predsednik državne zajednice Svetozar Marović ukazao je na koristi od pridruživanja Evropskoj uniji :

"Naša deca očekuju od nas da nađemo put za napredak, budućnost, stabilnost regiona, bolji život i veće plate", rekao je Marović.

Tim povodom srpski premijer Vojislav Koštunica rekao je "da Vlada neće žaliti truda da poboljša životni standard građana, podigne privredu, Srbiju pravno uredi i pokaže da je Srbija u Evropi i da smo mi u Evropi svoji na svome".

Crnogorski premijer Milo Đukanović uveravao je prisutne zvaničnike da "referendum o državnom statusu Crne Gore na proleće sledeće godine ni na koji način neće umanjiti efikasnost pregovaranja sa Evropskom unijom".

Međutim, evropski komesar Oli Ren tvrdi da je sasvim jasno da će, ako dođe do odvajanja Crne Gore, Komisija morati to pitanje da predoči Savetu ministara Evropske unije i da traži nove mandate za pregovaranje sa Crnom Gorom i sa Srbijom što će svakako usporiti proces pregovaranja i približavanja Uniji.

Na pitanje o vezi pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji i pregovora o statusu Kosova, Oli Ren je rekao da Evropska unija "želi da igra snažnu ulogu u pregovorima i obezbedi evropsku budućnost za Kosovo bez obzira kakav je ishod pregovora o njegovom statusu".

Evropski komesar Oli Ren razgovarao je i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom diplomatije državne zajednice Vukom Draškovićem.

Istovremeno je u Briselu, visoki predstavnik EU Havijer Solana rekao da je otvaranje pregovora sa SCG za njega "veliki dan - dan nade".

"Lično sam sa svojim timom radio naporno na tome da ovaj trenutak dodje. Sada kada je došao, nadam se da će svi raditi ispravno i brzo da SCG ne bi gubila vrijeme kao što je to bio ponekad slučaj, a da bi dostigli ostale države. Znate koliko sam svoga vremena i energije u to ulozzio", rekao je Solana.

Na pitanje da li bi razgovori o budućem statusu Kosova mogli da izazovu neke probleme u procesu pregovaranja, on je rekao:

"Ne mislim da bi trebalo da izazovu bilo kakve probleme - riječ je o dvije odvojene stvari - u jednoj je riječ o odnosima SCG sa EU , a u drugoj je riječ o procesu koji ne pripada samo EU, već je to proces koji vode Ujedinjene nacije", rekao je Solana.

XS
SM
MD
LG