Linkovi

Vojska SAD  ima mnogo zadataka i troši mnogo novca da ih obavi


Za velike vojne kontraktore, simulacioni trening i podrška nisu samo veliki nego ogroman posao.

«Lokid Martin», jedan od najvećih vojnih kontraktora na svetu, ima gotovo tri hiljade zaposlenih koji rade u odeljenju za simulaciju, obuku i podršku; više od polovine radi pod jednim krovom u pogonu u Orlandu u Floridi. Korišćenje kompjuterskih simulatora za obuku vojnika je jeftino i bezbedno, a «Lokid» ovde razvija sve vrste simulatora; omogućuje obuku za borbu prilikom napada na konvoje… koristeći različite sisteme naoružanja, letenja i navigacije najnovijih ratnih aviona, koristeći čak i simulirane trenere za učenje simulacionog treniranja.

Usavršeni simulatori, koji mnogo podsećaju na savremene video igre, obezbeđuju osnove više obuke za upravljanje nebrojenim vrstama vozila, individualnim i složenim vrstama naoružanja – u različitim okruženjima i uslovima. Koriste se individualno, za pripremu vojnika za različite operacije, ali i u okviru mreže, omogućujući vođama timova da praktikuju ratne igre, opet uz pomoć različitih konfiguracija vozila i sistema naoružanja.

Zemaljski simulatori obučavaju vojnike da manevrišu u okviru jedinice u virtulenom okruženju. Gađanje meta bojevom municijom i sistemi za taktičke zadatke, pripremaju vojnike za dejstva pod stresom, izlažući ih simulisanim borbenim situacijama i isto tako pripremaju oficire za reagovanje u budućim sukobima.

Simulatori letenja vode pilote od početnog treninga, sve do isprobavanja virtuelnih borbenih misija u realnom vremenu.

Vojni zapovednici kažu da je simulacioni trening bitan i da je imao životnu važnost za američke vojne operacije u Iraku.

Simulatori imaju upotrebnu vrednost i za nevojne zadatke. U «Lokidu» kažu da deo tehnologije koju su razvili, koriste policije širom sveta. Simulatori za vodena, kopnena i vazdušna vozila su važne, ne suviše skupe alatke za obuku vozača kamiona, autobusa, industrijskih i specijalnih vozila svih vrsta, a sa njima praktično ne postoji mogućnost - nesreće.

XS
SM
MD
LG