Linkovi

Američki Vrhovni sud:  Dostojanstvena smrt ili život po svaku cenu?


Pred američkim Vrhovnim sudom je slučaj u kojem se osporava zakon države Oregon shodno kojem samrtno oboleli pacijent ima pravo da od lekara zatraži pomoć u srkaćivanju svog života. Pitanje koje bi moglo da utiče na sudbinu mnogih Amerikanaca glasi: da li je savezni zakon prekršen zakonom države Oregon kojim se lekarima dozovoljava da pomognu samrtno obolelim pacijentima da prekrate sebi muke?

Bušova administracija se protivi samoubistvu uz pomoć lekara i tvrdi da se oregonskim zakonom, nazvanim ”smrt sa dostojanstvom“, dozvoljava upotreba lekova u neprihvatljive svrhe. Medjutim, pobornici zakona tvrde da savezna vlada zabija nos tamo gde joj nije mesto i da nema pravo da se meša u to na koji način i kada pacijent odluči da umre. Dr Pol Spirs iz organizacije ”Kraj životnih izbora“ spada medju pobornike zakona.

”Nećemo svi imati abourtus, niti ćemo svi želeti da glasamo, ali ćemo zato svi sigurno jednoga dana umreti. Postavlja se pitanje da li ćemo imati ikakvu kontrolu nad tim činom umiranja.“

Oregon je usvojio zakon ”srmt sa dostojanstvom“ 1994. kao jedina država koja dozvoljava lekaru da pomogne pacijentu pri samoubistvu. Od 1997. godine, 208 pacijenata je tako okočalo svoj život. Medjutim, Bušova administracija i drugi tvrde da lekovi mogu da se koriste isključivo za održanje života. Advokat odbora ”Pravo na život“ Džim Bop smatra da lekarima nema mesta u prekraćivanju života.

”To nije lečenje, već izostanak lečenja. To je nanošenje zla pacijentu.“

Većanje u Vrhovnom sudu pomno prati američka javnost, a i Greg Jaden koji se godinama bori sa leukemijom. Ali, kaže Greg, on već ima smrtonosnu dozu barbiturata koja će mu pomoći da umre ako se za taj korak odluči. Šarlin Endrjus je i dalje aktivna uprkos agoniji završne faze raka dojke. Oboje tvrde da je najbolji tretman za samrtno bolesne ljude onaj koji im daje kontrolu nad poslednjim danima života.

”Čovek zna kad mu je smrt blizu. Želim da umrem sa dozom dostojanstva, okružena razumevanjem i samilošću.“

Drugi pak tvrde da je legalizovano samubistvo opasna mera koja bi lekare mogla da navede da odlučuju ko živi, a ko imire. Dajan Kolman iz organizacije hendikepiranih -- koja se zove ”Još živi“ -- smatra da bi, ukoliko oregonski zakon ne bude poništen, i druge države mogle da usvoje slične zakone koji bi ugrozili život mnogih hendikepiranih kojima je potrebna skupa i komplikovana zdravstvena nega.

”To bi mogao da bude signal na više nivoa i da nas odvede u pravu katastrofu.“

Pravni analtičari smatraju da ishod rasprave zavisi od toga da li će Vrhovni sud stati na stanovište da države treba i dalje da regulišu lekare i medicinsku stuku, ili savezne vlasti imaju pravo da koriste svoja ovlašćenja u kontroli lekova kako bi zaustavile samoubistvo uz lekarsku pomoć.


XS
SM
MD
LG