Linkovi

Metjuz: SB mora da preduzme akciju jer će morati da donese novu rezoluciju ili izmeni Rezoluciju 1244


Preporuka Generalnog sekretara UN-a Kofija Anana o početku pregovora o konačnom statusu Kosova ne bi trebalo da je iznenadjenje za bilo koju stranu, jer je od uspostavljanja misije UN-a na Kosovu prošlo šest godina i bilo je jasno da su okviri definisani Rezolucijom 1244 - privremeno rešenje, ocenio je Geri Metjuz, bivši prvi zamenik šefa UNMIK-a na Kosovu. U razgovoru za Glasa Amerike, Metjuz naglašava da će pregovori morati da se bave preostalim važnim problemima koji nisu rešeni – pitanjima regionalne stabilnosti, i ekonomske i političke održivosti Kosova, kao i poštovanja prava etničkih manjina.

Metjuz: Naravno tu je veoma važno pitanje manjina, pre svega srpske manjine, ali i drugih zajednica na Kosovu. To pitanje će biti vrlo istaknuto u razgovorima. Onda je tu čitav niz pitanja kako, u slučaju nezavisnosti Kosova, definisati njegov teritorijalni integritet. To se naravno odnosi na pitanje nacionalnosti. Medjutim, izvesno je da ne želite da formirate nešto što će od samog početka imati manjkavosti. Drugim rečima, ne želite da uspostavite disfunkcionalne entitete u jednoj manjoj suverenoj državi.»

Glas Amerike: Da li je, imajući u vidu suprotstavljene pozicije Beograda i Prištine u pogledu budućeg statusa Kosova, moguće naći kompromisno rešenje, kao i da li je uopšte moguća mirna koegzistencija Srba i Albanaca na Kosovu?

Metjuz: Ne mogu da tvrdim da znam kako će konačno rešenje izgledati. Čujem da se bivši finski predsednik Marti Ahtisari, koji ima veliko iskustvo, pominje kao mogući pregovarač. SAD i druge članice Kontakt grupe će takodje imati svoje jake pregovarače i predstavnike. Ovo pitanje će se rešavati na veoma visokom nivou i biće mu posvećena velika pažnja, ali sam ubedjen da će to biti ispravno vodjen proces. Što se tiče koegzistencije, ako pogledate veliku nezaposlenost i druge ekonomske probleme na Kosovu, jasno je da njegova budućnost kao i svih zemalja bivše Jugoslavije jeste u EU. Zato mislim da narod Kosova razume da je to njegova pravac i da ne smeju da propuste tu šansu. Stoga smatram da će EU biti glavni pokretač, mnogo više od Saveta bezbednosti UN. Naravno, SB mora da preduzme akciju jer će morati da donese novu rezoluciju ili izmeni Rezoluciju 1244, ali mislim da će uloga EU biti veoma, veoma značajna.

XS
SM
MD
LG