Linkovi

Predsednik Buš očekuje da će Senat ekspeditivno potvrditi nominaciju Herijet Majers


Na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare od maja, predsednik Buš je danas govorio o velikom broju pitanja - imenovanju Herijet Majers za sudiju Vrhovnog suda, situaciji u Iraku, pretnjama ptičijeg gripa i rekonstrukciji priobalja Meksičkog zaliva koje je prošlog meseca opustrošeno udarima uragana.

Predsedniks se na prvoj pres konferenciji u protekla 4 meseca osvnuo na primedbe republiokanske konzervativne baze u vezi sa nominacijom svoje savetnice Herijet Majers, za sudiju Vrhovnog suda.

”Ona je kvalifikovana i delimo mišljenje“ - rekao je Buš ističući da ne postoji lakmus test za sudije. Odbio da odgovori na pitanja o njenim stavovima o abortusu i branio svoje prijateljske odnose sa Herijet Majers.

”Izabrao sam najbolju moguću osobu. Ljudi znaju da smo mi bliski, ali ne razumeju da je baš zbog te bliskosti ja odlično poznajem“

Predsednik je takodje detaljno govorio o ozbiljnoj zabrinutosti zbog pojave ptičijeg gripa u Aziji i pretnji da bi se mogao preneti i u Ameriku

”Ne predvidjam epidemiju, već jednostavno sugerišem da je bolje razmišljati na vreme, što i činimo.“

Predsednik Buš razmišlja da, ukoliko se epidemija prođiri i ukaže potreba - iskoristi vojsku da se deo zemlje stavi u karantin.

Predsednik je takodje ponovo preuzeo odgovornost za greške administracije počinjene u prvim reakcijama na udar uragana Katrine i obećao da će ubuduće biti efikasniji. Predsjednik je takodje apelovao na Kongres da pomogne u proširenju postojećih i izgradnji novih rafinerija kako bi se smanjile cene benzina.

Još jednom američki predsednik je ponovio da će Sjedinjene drževe uz pomoć saveznika, poraziti pobunjenike u Iraku.

XS
SM
MD
LG